FOTO// U Hrankoviću u toku obnavljanje Šehidske česme

Proteklih dana se intezivno radilo na sanaciji Šehidskog obilježja u Hrankoviću.Nakon dugogodišnje dotrajalosti,promjenjena je kompletna krovna konstrukcija i sada je čitav spomenik prekriven limenom konstrukcijom.Također u sljedećih par dana planira se i na renoviranju unutrašnjosti kupole šehidske česme.
Inicijatori ove aktivnosti su Rasim i Fatima Šakanović koji su i finansirali ovo hajirli dijelo i na ovaj način željeli sačuvati i zaštititi uspomenu na sjećanje na naše bosanske uzorite Šehide..
Molimo Allaha Dž.Š. da im podari dug život i puno zdravlja i da im ukabuli ovu lijepu gestu.

Takođe velika zahvala ide i braći Ibrahimu i Muharemu Šakanović koji su izdvojili slobodno vrijeme kako bi sredili prilaz Šehidskoj česmi i očistili šehidsku česmu od korova i naslaga koje su se godinama stvarale na pločnicima.Nakon završetka kompletnih radova na ovom spomeniku,planira se i potpuno čišćenje Šehidske Česme.
Zahvaljujemo se svima i da im Allah Dž.Š. podari svako dobro a nadamo se da će ovakvih i boljih akcija biti još više u narednom periodu.

U par riječi da napišemo dešavanja 1992 godine. 8.6.1992 godine srpski agresor napada Hranković a 10,.6.1992.selo je već palo. U borbi Armije svoj život kao prvi Šehid džemata Hranković je dao Isić Seid ,nakon zauzimanja sela od strane agresora odvedena je skupina mladića koji su mučki ubijeni na mjestu solila (Borja).Mnogi mještani Hrankovića borili su se u redovima Armije BIH gdje su početkom maja formirali jednu jedinicu na čelu sa Suljom Beginovićem u Kaloševiću ,boreći se na širem području Tešnja ,Maglaja ,Doboja .Naši Šehidi su pokazali da je svima cilj bio isti “BiH u njenim granicama “među poginulim borcima A RBiH je i Meho Smajlović koji je odlikovan najvećim priznanjem “Zlatni LJiljan”.I na kraju nebi trebali da zaboravimo jednog velikog čovjeka MZ Hranković a to je Hrustan Suljić koji je bio i inicijator ovog projekta.On je se zauzeo za izgradnju ove Šehidske Česme i prije par godina i on je kukavički ubijen iz zasjede ispred svoje porodične kuće u Hrankoviću. .

El-fatiha !!!!!

Par novih fotografija od Šehidske česme

(Hranković.eu)

Pročitajte i ovo

Predstavljamo Vam našeg hrankovljanina Nermina Isića: Od izbjeglice do pilota !!

Ovo neće biti vrhunac moje karijere.AkoBogda planiram doktorirati kako bih se na ovaj način odužio …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.