Sretan 8.Mart- DAN ŽENA !!

Međunarodni dan žena – 8. mart obilježava se od 1909. godine, a začet je u Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje.

Od 1975. godine Ujedinjene nacije službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena, kada se slave njihova dostignuća i doprinosi u društvu, ekonomiji, privredi, ljudskim pravima…

Nekada je 8. mart predstavljao dan borbe, žene bi izlazile na ulice i javno tražile svoja prava.

Danas je ovaj praznik nešto sasvim drugačije, te se svodi na poklanjanje cvijeća i drugih poklona. Žene možda zakonom imaju zagarantirana sva prava, no u praksi je slika potpuno drugačija. To je posebno izraženo u nerazvijenim ili zemljama u razvoju.

U BiH žena nema na rukovodećim pozicijama u institucijama vlasti, kao ni u javnim preduzećima. Manje su plaćene i višestruko diskriminisane na radnim mjestima.

U mnogim slučajevima nemaju pravo na porodiljsko odsustvo, prijeti im se otkazom ako zatrudne, a na tržištu rada nemaju jednake šanse kao i muškarci.

Također, nasilje nad ženama u našoj zemlji posljednjih godina je u porastu. Prema podacima nadležnih svaka četvrta žena je bila izložena nekoj vrsti nasilja.

Upravo zbog ovih, ali i mnogih drugih stvari koje ženu stavljaju u neravnopravan položaj, njihova borba ni danas nije završena.

Administracija Hranković OnLine svim pripadnicama ljepšeg spola čestita 8. mart – Međunarodni dan žena uz želje da Vam ovaj dan protekne u lijepom raspoloženju i da ga podijelite sa svojim najdražima uz pažnju, ljubav i poštovanje.

Pročitajte i ovo

Premijerno-Novi Singl Nermina Suljića

Naš sugrađanin Nermin Suljić se ovih dana premijerno predstavio sa novim singlom pod nazivom “POTPIS”.Još …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.