Vrijeme je kalemljenja trešnji

Vrijeme teče neumitno brzo,zima uveliko se bliži svome kraju i brzo ide u susret proljeću po kalendarskom dijelu. Trenutno vrijeme kod nas je dosta idealno za proces kalemljenja pojedinih voćnih zasada.

Nastupila je sedma sedmica kada se vrši kalemljenje trešnje, kao i od početka januara višnje. Po izgledu trenutnih krošnji trešnji one već uveliko se pripremaju sa  ispunjenim pupoljcima, dakle vegetacija pomalo kreće ka proljetnom procesu ubrzanijeg procesa nastajanja sokova u drvetu i dolaska do cvata.

kalemljenje tresnjeMnogi su kroz svoje viđenje voća kod nas iznijeli svoje mišljenje da bi trebali ako čovjek nema veće količine trešnje, ako čovjek želi proizvest za sebe i za malu prodaju trebalo se okrenut ka autohtonim sortama trešnje kao što su Mostarke, Bosanlije,Mrkice, Ašlame,Karašlame,Hrušt i Bjelice koje su dokazane kvalitete i izdržljivosti na mnoge bolesti ovog podneblja.

Iako je u altopticaju kod nas takmičenje i sadnja raznih uvoznih vrsta tipa Burlat, Early Star, Giorgia, Kordia, Merchant New Star, Regina, Sam, Sunburst, Stella, Sweet Early, Sweet Heart i drugih nije to dugoročno rješenje isto kao i kod drugih sorti voća naprimjer šljiva koje dosta brzo obolijevaju i nemaju dobru perspektivu jer se namnožila sadnja te vrste voća.

Zato podsjećamo na vrijeme kalemljenja ove vrste voća da se uključimo i u svojoj njivi i voćnjaku inteziviramo neophodno kalemljenje kako bi to bilo na vrijeme urađeno i kako bi imali od njega veliku korist.

 

Nije to bilo davno kada se kod nas trešnja proizvodila i brala u velikim količinama kada se otkupljivala u zadrugama i kada su mnoga domaćinstva od toga imala solidne prihode.

 

Pročitajte i ovo

Mračna priča o mjestu koje ne postoji na kartama

Duboko u unutrašnjosti Rusije, na istočnoj strani planinskog masiva Ural, nalazi se grad Ozersk u …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.