Foto-Video //Mjesec August-Mjesec u kojem Hranković oživi

Mevludi,tradicinalna sijela,ženidbe,udaje… Sve to i mnogo više obilježilo je ovaj mjesec August. Čovjek se jednostavno zapita:A zašto svaki mjesec u godini nije kao August?
Ali da mi počnemo redom…

Za mjesec August se kaže da je najtopliji mjesec u toku godine.Dani su vrući a noći sparne tako da je teško uhvatiti koju minutu sna u tom periodu i ljudski organizam se osjeća umorno i iscrpljeno.


Međutim ove godine je u Hrankoviću ovaj mjesec bio sasvim suprotno.I pored velikih vrućina i danju i noću u našem rodnom mjestu atmosfera je bila do usijanja.Jednostavno se činilo kao da nikad niko nespava.
Na svim stranama se družilo,igralo pjevalo i veselilo. Veliki broj hrankovljana sa radom u inostranstvu je ove godine izabrao svoje rodno mjesto kako bi proveli svoje odmore sa rodbinom,komšijama i prijateljima.

Mi smo pokušali napraviti jedan sažetak događaja koji su se dešavali u mjesecu Augustu,a ako smo slučajno nešto zaboravili,vjerujte da nije namjerno i molimo Vas da nas korigujete.Većinu ovih događaja ćemo propratiti uz foto i video snimke kako bi Vam približili uvid u ova dešavanja.Pa da krenemo redom:

Tradicionalni Mevlud i hatma dove

U Hrankoviću je (03.08.2019 ili 2. zu-l-hidždže 1440) u prepunoj džamiji, uz Allahovu pomoć održan tradicionalni mevlud povodom godišnjice ponovnog otvaranja hrankovačke džamije.
Odlomke učenja Kur'ana i program mevluda su izveli imami Medžlisa islamske zajednice Teslić a prisutnima se i ovaj put obratio hafiz Husein ef. Čajlaković.
Pred prisutnima kao i pred trojicom hafiza koji su bili prisutni u džamiji, Suljaković Armin i Amra kao i Muminović Nudžejma su proučili hatme na mevludu.
Molimo Allaha Dž.Š. da im podari svako dobro i ispuni sve želje.Takođe ovom prilikom upućujemo najiskrenijie čestitke njihovim roditeljima koji su ih ovako lijepo odgojili i molimo Uzvišenog Allaha Dž.Š. da im podari svako dobro na ovom svijetu i na Ahiretu.Amin.
Veliki broj naših džematlija kao i ostalih mnogobrojnih gostiju i prijatelja uveličao je ovaj skup i podijelio sa nama ovu radost.

 

_________________________________________________________________

Tradicionalno druženje mještana kod škole

I ove godine se održalo druženje mještana Hrankovića kod mjesne škole na Liplju a organizatori i pokrovitelji su i ovaj put momci iz organizacije“Za bolji Ranković”.
U Nedjelju 04.Augusta veliki broj mještana se okupio na ovoj fešti kako bi se zajedno družili,veselili a bogami i poigrali uz kolo.Druženje je trajalo do kasno u noć i reakcije su veoma pozitivne.
Čestitamo organizatorima na dobroj organizaciji i akoBogda iduće godine u još većem broju i dobrom zdravlju da se zajedno okupimo.

__________________________________________________________________

Tradicionalni Bajramski vatromet

Poslije tradicionalnog druženja,polahko su počele pripreme za doček našeg najvećeg praznika Kurban Bajrama.A sam dolazak ovog muslimanskog blagdana najavio je i Tradicionalni Bajramski vatromet koji se svake godine noć uoči Bajrama oglasi sa krova hrankovića, Spasovišća. Tako su 10.Augusta rakete obasjale Hranković a ni muzike nije falilo.Sve u svemu još jedno prelijepo druženje.Ovdje želimo posebno istaći našeg vrijednog mještanina Adema Mehmedovića nama poznatijeg kao “Morski” koji je istrajao i trudio se iz godine u godinu kako bi privukao što veći broj mještana da prisustvuju Bajramskom vatrometu.Slobodno možemo reći da je u toj namjeni i uspio jer svake godine sve veći broj mještana prisustvuje ovom događaju a nadamo se da će ih u budućnosti biti još više.Aferim.

______________________________________________________________

Kurban Bajram

I tako u Sabah 11.Augusta se oglasi mujezin sa hrankovačke džamije i nagovijesti dolazak našeg najvećeg mubarek praznika Kurban Bajrama.

Veliki broj džematlija je pohrlio u džamiju kako bi prisustvovalo klanjanju Bajram namaza koji je predvodio naš imam Amir ef. Muminović.
Prema pričanju starijih hrankovljana do sada nikada nije bilo ovoliki broj vjernika za Bajram. Džamija je bila premala pa je veći broj vjernika namaz klanjao ispred džamije. Molimo Allaha Dž.Š. Da svima podari dug život i dobro zdravlje.Uz ovaj praznik vezuje običaj klanja kurbana što simbolizuje prinošenje žrtve Bogu kako bi se stekla Njegova milost.


Kurban ima i društveni i socijalni faktor jer vjernici zadrže samo 1/3 mesa a ostalo podijele. U danima kad se obilježava Kurban bajram ispunjava se i peta islamska dužnost hadž

.Ove godine je Hranković bogatiji za još jednog hadžiju ,hadži Mustafa Huskić koji je obavio ovu petu islamsku dužnost i hvala Allahu živ i zdrav se vratio kući.Molimo Uzvišenog Allaha da mu ukabuli i primi hadž da mu oprosti grijehe i primi njegove ibadete.Amin.

____________________________________________________________________

Tradicionalno sijelo u Memićima

Poslije završenih bajramskih blagdana,nastavilo se sa druženjem i veseljem 15.Augusta. Ovaj put su memićani bili aktivni i tako svim mještanima priredili još jedno nezaboravno druženje a prisutne je zabavljao “Memić Band” uf pardon “Merak Band”sa Nerminom Memićem na klavijaturama i Ramizom Memićem za mikrofonom.Veliki broj hrankovljana je svojim prisustvom uveličao i ovaj teferič i družili se,igrali i pjevali do kasnih noćnih sati.Svaka čast našim memićanima.

Ženidbe i udaje

Kada bi se nastavilo ovim tempom,hrankovačka populacija bi se za kratko vrijeme uduplala.Za samo jednu sedmicu u hrankoviću je bilo 6 ženidbi i udaja.Neka je na hajr i berićetli.


Allah dž.š. u Kur’anu kaže:
Udavajte neudate i ženite neoženjene i čestite mladiće i djevojke svoje (makar bili robovi i ropkinje), ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.” (Nur,32)

Pa da krenemo redom…..

Čestitamo Medinu i Almiri


Glavni “krivac” je Medin Salkičević koji je otpočeo ovaj krug 🙂

Medin je u Četvrtak 15.Augusta vjenčao svoju izabranicu Almiru Kruško,inače iz Miljanovaca a svoju ljubav su krunisali pred matičarem u Tesliću gdje su izrekli svoje sudbonosno “da”, ozvaničivši tako svoj brak pred svima.Čestitamo vam oboma i želimo da nosite radost ovog veselog dana blizu vašeg srca dok putujete zajedničkim životnim putem. Molimo Allaha Dž.Š. da ostanu sretni i zadovoljni kao tog dana kada su se vjenčali. Čuvajući svoju vjeru oni će zaslužiti blagodati obadva svijeta, baš kako je obećano iskrenim vjernicima i vjernicama. Neka im je mubarek veselje.Takođe čestitamo i roditeljima Rifetu i Zejni na dobitku snahe.

Čestitamo Maidu i Larisi

Ne prođe ni jedan dan oženi nam se i Maid Džananović. Otišao Maid po svoju dušu pravo u Radušu.

U Petak 16.Augusta nam se oženio još jedan hrankovljanin.Maid Džananović je vjenčao svoju djevojku Larisu Karić iz Raduše kod Tešnja i sada zajednički život nastavljaju kao Džananović.Pošto smo i prisustvovali ovoj svadbi,možemo iskreno reći da je sve proteklo u najboljem redu i veseloj atmosferi,kako na ispraćaju mlade tako i u Hrankoviću ispred zajedničkog doma.Veselilo se do kasnih večernjih sati a veselje su svojim prisustvom uveličali mnogobrojni prijatelji,rodbina i komšije kao i ostali gosti

Od sveg srca čestitamo mladencima i Molimo Allaha Dž.Š. da našim mladencima podari sve ono što im u životu treba i što će ih činiti sretnim a da sa njihove staze otkloni sve ono što bi im smetalo i sputavalo ih od vjerskih, bračnih i svih drugih obaveza. Amin
Iskrene želje upućujemo i roditeljima Musti i Hatidži i čestitamo na dobitku snahe.

A onda je došla vrela Subota,17. August.I u Subotu, MašAllah odmah tri veselja 🙂 . I to dvije ženidbe i jedna udaja.Oženio se Sead Džananović i Rifet Isić a udala se hrankovka Nela Bašić.

Čestitamo Seadu i Neli

Kaže Sead: Ma kad mogu Medin i Maid,mogu i ja.Zajedno smo odrastali.Ma odoh se i ja oženiti :).

Ali Sead nije daleko odmakeo od svoje kuće već je buduću suprugu našao u komšiluku.

Sead je oženio Nelu Bašić,kćerku Amira i Mirele Bašić iz Hrankovića.Još jedna prelijepa svadba koja je okupila mnoge hrankovljane i hrankovke kao i ostale mnogobrojne goste. U podne su svatovi krenuli po mladu a srdačno su dočekani ispred mladine kuće.U našoj prelijepoj džamiji, u prisustvu njihove rodbine i prijatelja stupili su u brak i stekli svoju prvu zajedničku diplomu “Šerijatski vjenčani list”. Prisutni su bili veoma radosni i zadovoljni ritualom vjenčanja i dove koju je hrankovački imam Amir Muminović preveo prisutnima da bi znali šta su poklonili sretnim mladencima.Svadba je bila u svadbenom salonu Enigma na Tešanjci.
Veselilo se igralo i pjevalo do kasno u noć.

Sve najljepše čestitke i da vam Allah s.w.a. podari sve ono što je hair za vas i da vam da bereketa, da vam olakša iskušenja koja vas čekaju, da vam unese smiraj i zadovoljstvo jedno s drugim i na taj način učini brak oazom za obadvoje.
Iskrene čestike upućujemo Rahmanu i Kademi na dobitku snahe a Amiru i Mireli na dobitku zeta.

Čestitamo Rifetu i Selmi

Još jedna prelijepa svadba u Hrankoviću.U Subotu 17.Augusta je obavljeno vjenčanje između Isić Rifeta iz Hrankovića i Čizmić Selme iz Bihaća koji su uplovili u bračne vode i sretni započeli novu etapu života.
Veliki broj rodbine prijatelja i komšija je dočekalo mladence u Hrankoviću gdje je zatim nastalo veliko veselje uz igru,pjesmu i druženje do ranih jutarnjih sati.

Neka Allah dž.š. vaš brak učini blagoslovljenim i sretnim a supružnicima podari dug život, lijepo zdravlje, halal nafaku i čestit porod. Iskrene čestitke upućujemo mladencima i njihovim roditeljima.
Asimu i Dudi čestitamo dobitak snahe.

Čestitamo Elviri i Jasminu

U Nedjelju 18. Augusta naš Hranković je napustila Elvira Sadiković .Elvira je svoju sreću pronašla u Kamenici kod Jaska Selimovića.Čestitamo mladencima i molimo Uzvišenog Allaha da blagoslovi ovaj brak, da podari supružnicima međusobnu ljubav, dug život, čestit porod i obilnu nafaku. Amin
Iskrene čestitke upućujemo i roditeljima.

Nadamo se da ste uživali u ovim prelijep slikama i akoBogda da nam svakog dana bude veselo u našem Hrankoviću kao što je bilo u ovom mjesecu.

(Hrankovic.eu)

Pročitajte i ovo

Na današnji dan je kukavički ubijen Hrustan Suljić iz Hrankovića

Na današnji dan prije tačno 15.godina je kukavički iz zasjede ubijen naš brat,komšija i prijatelj …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.