Bugarska: Huligani pokušali ući u džamiju pa uhapšeni

SOFIJA – Oko 120 osoba uhapšeno je u Bugarskoj, a više je povrijeđeno, kada je grupa nacionalista, uzvikujući rasističke slogane, pokušala da uđe u džamiju u Plovdivu, izjavio je generalni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Svetlozar Lazarov.

Lazarov je dodao da su u incidentu povrijeđeni policajac, te nekoliko demonstranata i prolaznika.Agencija Fokus objavila je, pozivajući se na bolničke izvore, da je povrijeđeno šestoro ljudi.
Lazarov je za TV stanicu bTV rekao da su demonstranti bacali kamenice i petarde, te da ih je policijski kordon spriječio da upadnu u džamiju za vrijeme molitve.Incident se desio nakon protesta više od 2.000 nacionalista ispred apelacionog suda u Plovdivu.

Demonstranti su potom prodefilovali pored konzulata Turske, kamenujući zgradu, ali nisu pričinili štetu, prenio je AFP.Demonstranti su zahtijevali da se poništi presuda iz oktobra da se muftiji vrati džamija u obližnjem gradu Karlovu, koja je nacionalizovana početkom 20. vijeka.

Presuda o ovom slučaju treba da bude izrečena u roku od jednog mjeseca.Kancelarija muftije osudila je pokušaj upada u džamiju i nazvala ga vandalskim činom.

Muslimani u Bugarskoj čine 13 posto stanovnika.

Pročitajte i ovo

Turska: 265 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.