Banja Vrućica: lječilište poznato širom svijeta

Banja Vrućica je zvučno ime zdravstvenog centra koje je poznato širom regije i Evrope. Stotine srčanih bolesnika dolazilo bi nakon ležanja u bolnici da se ovdje liječi. To se nije promijenilo ni danas. Kompleks se modernizovao i pored zdravstvenih sadržaja, ima wellness program za opuštanje te sportske terene koji su napravljeni prema vrhunskim standardima.

“Kompleks je poznat kao banja za srce. Temperatura na izvoru termalne vode iznosi 36 stepeni, dok je u bazenima i banjama 32 stepena, prirodno bez hlađenja. Svi kardiološki bolesnici mogu koristiti vodu i njen sastav godi, snižava pritisak i širi krvne sudove. Pacijenti dolaze na rehabilitaciju poslije srčanog i moždanog udara”, rekao je Goran Božić, izvršni direktor za marketing i prodaju Zdravstveno turističkog centra Banja Vrućica.

Popusti za penzionere i pacijente

S obzirom na to da su prevashodno zdravstveni centar, posebnu pažnju poklanjaju penzionerima, koji imaju 10 posto popusta na sve cijene, te pacijentima. Kako bi se njima olakšalo, sklopljeni su ugovori sa zavodima za zdravstvo RS-a, Brčko distrikta i Zeničko-dobojskog kantona. Dakle, socijalno osiguranje plaća troškove pacijenata iz ovih dijelova BiH.

Cijena se mijenja u odnosu na sezonu, pa ćete za noćenje s doručkom platiti između 70 i 90 KM. No, onaj ko dolazi u okviru zdravstvenog programa ima mnogo niže cijene. Za puni pansion sa tri terapije dnevno, uz korištenje termalne banje, bazena, pregled ljekara specijaliste i osnovnu laboratoriju, platit ćete od 49 do 57 KM ili u sezoni 67 KM. Popust imaju i penzioneri iz Srbije i Hrvatske.

“Prevashodno ljudi ovdje dolaze po zdravlje, ali imamo jak trend rasta poslovnih gostiju na kongresima. Nudimo kvalitetnu uslugu, kao u zapadnoevropskim zemljama, ali po pristupačnijim cijenama. Pratimo sve novine iz oblasti zdravstva i prošle godine smo instalirali hiperbazičnu komoru koja je dobra za liječenje dijabetičara i osobe koje imaju teška sistemska oboljenja. Također, može pomoći u liječenju otvorenih rana. Investicija je velika, ali se isplati, jer prevashodno pomognemo ljudima da ne idu na liječenje van BiH, a privlačimo i goste”, rekao je Božić.

Menadžment je potpuno mislio na pacijente te su izgrađeni tuneli koji povezuju sve hotele i prostorije u kojima se pacijenti liječe. Tuneli se zagrijavaju tako da pacijenti mogu sigurno hodati u bade-mantilima bez straha da će se razboljeti.

“Banja Vrućica je poslovno-sportsko-rekreativni kompleks koji ima i najveći kongresni centar u BiH sa 800 mjesta. Riječ je o različitoj strukturi dvorana i sve su pokrivene audio-vizuelnom opremom. Imamo najveći wellness centar na preko 1.600 metara kvadratnih, a u 2014. godini smo izgradili bazen na površini od 5.000 metara kvadratnih s ležajkama i suncobranima. To je doprinijelo povećanju broja gostiju iz zapadne Evrope i razbijamo predrasude kod njih”, rekao je Božić.

Rekordan broj noćenja

Iz menadžmenta ovog kompleksa navode kako planiraju povećati broj noćenja, te da je prošla godina bila najbolja, u kojoj su oborili rekorde u posljednjih 25 godina. Naime, ostvarili su više od 204.000 noćenja.

“Jedan smo od najjačih centara u regiji. Blizu 35 posto gostiju dolazi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Njemačke i drugih zemalja zapadne Evrope. Svi zaposleni, kojih je blizu 300, se trude da ugode i učine ovaj centar ugodnim i naprednim. Imamo više od 1.000 ležajeva u četiri hotela, a nadamo se da ćemo renovirati i hotel Bosna”, kazao je Božić.

Sportsko-rekreativni kompleks je izuzetno bogat, u okviru njega se nalaze tereni za odbojku, košarku, mali fudbal te imaju balon dvoranu sa zatvorenim terenima. Također, imaju stadione s vještačkom i prirodnom travom napravljene prema FIFA-inim i UEFA-inim standardima.

“Svim sportskim ekipama možemo pružiti pripreme. To se počelo razvijati tokom posljednjih godina i nadamo se da ćemo to povećati na viši nivo”, naglasio je Božić.

Tu je i zabavni program koji je aktivan tokom sezone. Svaku večer organizuje se muzika uživo, imaju noćno kupanje, kao i kratke izlete u Tešanj i Teslić.

Historija objekta

Pouzdani podaci o mogućnostima korištenja ljekovite termomineralne vode Banje Vrućice su iz perioda austrougarske vladavine u BiH. Tada počinju prva naučna istraživanja kvaliteta mineralnih i termomineralnih voda BiH. Narod je znao, a prenosilo se i “s koljena na koljeno”, da je voda s vrela pored potoka Grabovca (današnja lokacija Banje Vrućice) zdrava, da otklanja bolove i podmlađuje te su je koristili u domaćinstvu za piće i pripremu hljeba, a potom i za liječenje (banjanje, kiseljenje i kupanje). Zabilježeno je da se banja zvala Mitrova banja, po Mitru Blagojeviću, jer se pričalo da se izliječio korišteći vodu iz banje.

Moderna historija Banje Vrućice počinje poslije završetka Prvog svjetskog rata kada ju je 1919. godine otkupio šumarski inžinjer Simo Krstić koji je prije same izgradnje kapaciteta angažovao vrsne strane stručnjake da obave istraživanja, analize i utvrde ljekovitost vode Banje Vrućice. Nakon završenih istraživanja pristupilo se izgradnji objekata i uređenju banje prema savremenim evropskim mjerilima. Izgrađeno je moderno kupatilo sa dva bazena i šest, a potom još 14 kada, a 1928. godine otvoren je moderan hotel Paviljon sa 60 soba i 100 ležajeva. U neposrednoj blizini glavnog kupatila izgrađena je tzv. Mala seljačka banja s bazenom veličine 3×7 metara i kabinama za presvlačenje. U desetogodišnjem periodu je izgrađen prelijep banjski kompleks, koji je po svemu bio evropski, kao i njegova okolina.

Sva dodatna istraživanja u narednim godinama su pokazivala da su vode Banje Vrućice ljekovite, da pomažu pri liječenju i rehabilitaciji različitih oboljenja. Koliki su značaj imale ove vode govori podatak da je Banja Vrućica državnim aktima Kraljevine 1926. i 1930. godine zaštićena i uvrštena u Registar banja Kraljevine Jugoslavije. Nažalost, ovaj banjski kompleks je tokom Drugog svjetskog rata skoro u cjelini razoren.

Već 1946. godine prišlo se obnovi porušenih objekata i izgradnji novih. Zakonom o nacionalizaciji banja je oduzeta od ranijeg vlasnika Sime Krstića te predata u općenarodno, odnosno vlasništvo države s novim nazivom Zemaljsko lječilište Banja Vrućica. U periodu od 1947. do 1964. godine izgrađeni su smještajni i ugostiteljski objekti: kupatilo i paviljon Hercegovina 1947. godine, a nakon njega restoran Ozren i hotel Bosna te hotel Dalmacija 1964. godine. U međuvremenu je izgrađena i Upravna zgrada i novi objekat Kiseljak za snabdijevanje mineralnom vodom. Pošto postojeći smještajni kapaciteti još uvijek nisu bili dovoljni za prihvat svih gostiju, 1968. je izgrađeno kamp naselje sa 11 vikend-kućica sa 55 ležajeva.

Trenutno najveći hotel Kardial izgrađen je i stavljen u funkciju 1976. godine, a zatim novi hotel Hercegovina 1989. te hotel Posavina 1991. godine. Uporedo s
izgradnjom objekata radilo se i na osiguravanju novih količina mineralne vode koja bi se koristila za liječenje. Najznačajnije radove na otvaranju novih bušotina obavio je 1971. godine Geološki zavod iz Ljubljane pod rukovodstvom prof. inžinjera Josipa Baća iz Sarajeva. Od pet bušotina sve su dale rezultate, ali je bušotina E sa 72 litra vode u sekundi bila zaista impresivna. Time je riješeno snabdijevanje mineralnom vodom za duži vremenski period te je taj dan jedan od važnijih dana u historiji Banje Vrućice.

Pročitajte i ovo

Junak umire jednom

Film Avde Huseinovića U filmu Avde Huseinovića su opisane ratne sudbine i herojski putevi bosanskih …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.