Povrijeđenoj kornjači spasili oklop uz pomoć 3D printera

Kad tehnologija pomogne prirodi umjesto da uništi neki njen dio, rađa se nada u neku svjetliju budućnost u kojem će ova dva segmenta moći funkcionirati u suživotu, a da jedno ne poništava drugo. Priča o ovoj ozlijeđenoj kornjači samo je jedan korak prema tom snu.

Učinili čuda s komadom plastike u vrijednosti od četiri kune (1 KM).

Ovu su morsku kornjaču pronašli u kanalu iza jedne kalifornijske elektrane, a nedostajao joj je znatan komad oklopa čiji je uzrok otkidanja sasvim nepoznat, saznajemo iz BBC-ovog videa.

Lokalni “Birch Aquarium” dobio je zadatak pronaći rješenje za ozlijeđenu kornjaču. Trebali su nekako ispuniti pukotinu na oklopu kako se ne bi pogoršala.

Đen Mofat (Jenn Moffatt), upraviteljica akvarija, objasnila je kako je pukotina mogla prerasti u deformitet koji bi zatim uzrokovao probleme s unutrašnjim organima te eventualno i smrt kornjače.

Uz pomoć grupe inžinjera, ljekara iz lokalnih bolnica te stručnih veterinara osmislili su plan kako spriječiti oklop da se zauvijek deformira.

Skot Mekavoj (Scott McAvoy), predsjednik Digitalnog medijskog laboratorija iz San Diega, kaže kako se s 3D printingom mogućnosti čine beskrajnima.

Morali su osmisliti materijal koji će se dobro držati u slanoj vodi i neće se razgraditi nakon nekog vremena. Kako inače ne radi sa sličnim stvarima, Mekavoj je priznao da mu je ovo bio pravi izazov. Uz pomoć okeanografa, skenirali su morsku kornjaču te prebacili skeniranu kopiju u program koji je izračunao veličinu savršene ”zakrpe” za kornjačin oklop. Mofat (Moffatt) se prisjeća kako kornjača nije ni znala što se događa te je bila sve vrijeme mirna dok su joj ugrađivali isprintanu zakrpu, za koju Mekavoj kaže da je vrijedila 4 kune. Nakon testne vožnje u trajanju od dva dana u kojima su zadržali kornjaču u akvariju da vide kako će se zakrpa ponašati, spašena i tehnološki nadograđena kornjača je puštena u more.

Autor: 24sata.hr

Pročitajte i ovo

Šta će biti sa Zemljom kada potrošimo svu naftu i ugalj?

Skupina klimatologa s nekoliko kanadskih univerziteta izračunala je koliko bi se Zemlja zagrijala ukoliko bi čovječanstvo …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.