Turska: 265 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio vojske Republike Turske, snage lojalne aktuelnoj vlasti uspjele su vratiti kontrolu u najvećim gradovima.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji putem televizije nakon pokušaja vojnog državnog udara. On je izjavio kako je “sve gotovo” i da će odgovorni žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti.

U svom obraćanju kazao je kako je državni udar čin izdaje koji je organizovala manjina unutar vojske koju je planirao očistiti, ali u isto vrijeme da je i “dar od Boga”. Što se tiče vojnika koji su pucali iz zraka, Erdogan je rekao da je turski premijer izdao striktno naređenje da se oni istrijebe.

On je spomenuo i Fethullah Gulen kojeg su mediji doveli u vezu s pokušajem državnog udara ističući da je poznato kako su neki vojnici slušali njegova naređenja. Nadovezao se i da su sva sinoćnja dešavanja pokazala kako je Gulenova organizacija teroristička.

Još jednom je ponovio da se Turska neće predati okupatorima te da će on ostati uz narod. Kabinet predsjednika Turske u Ankari ponovo je u funkciji, a Erdogana su sinoć oko 2:30 sati Turci dočekali na aerodromu u Istanbulu.

“Tursku vode ljudi izabrani voljom 45 miliona ljudi. Mi umijemo da stojimo ispred tenkova”, rekao je on.

 

(klix)

Pročitajte i ovo

VIDEO//U Turskoj izvršen vojni udar.Čuju se pucnji iz aviona i helikoptera

Snimci iz Turske: Pucnjava iz helikoptera, avioni iznad Istanbula, tenkovi na ulicama Nakon što je …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.