Sjećamo se naših Šehida koji su izgubili svoje živote u mjesecu Juli

“I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate!”

Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s.je rekao: – Uzvišeni Allah je dao šehidima pet časti, koje nije nije dao ni vjerovjesnicima, pa čak ni meni samome:
– prvo, svi vjerovjesnici kaže Alejhisselam umrli su tako što im je Melek smrti uzeo dušu, dok šehidi umiru tako što im Allah izravno i Svojom moći i milošću uzima dušu;
– drugo, svi vjerovjesnici su ogasuljeni nakon smrti, kao što ću i ja biti ogasuljen, dok se šehidi ne gasule (kupaju), jer oni nemaju potrebe za dunjalučkom vodom;
– treće, svi vjerovjesnici su bili obučeni u ćefine, i ja ću biti obučen, dok se šehidi ne oblače u ćefine;
– četvrto, kad umru, za vjerovjesnike kaže se da su mrtvi, dok se za šehide kaže da su živi;
– i peto, vjerovjesnicima se daje pravo šefa´ata na Sudnjem danu, to će i meni biti data samo na taj dan, dok šehidi imaju pravo na šefa´at svaki dan za one za koje oni traže šefa´at.

Poštovani posjetioci i dragi moji Hrankovljani,danas ćemo se prisjetiti naših Šehida koji su svoje živote izgubili u mjesecu Juli.Dužnost nam je da pišemo o našim Šehidima i da ih se sjetimo barem jednom godišnje učenjem Fatihe kako nebi otišli u zaborav.Ali mi Vam obećavamo, dok je ove stranice mi ćemo se svake godine na dan pogibije prisjećati i pisati o našim Šehidima.Jer to je ono minimalno što možemo za njih uraditi.

Ponovo se izvinjavamo komšijama,rodbini i prijateljima,koje će ova vijest potresti a nadamo se isto tako da nam je svima i obaveza da se sjetimo ovih hrabrih ljudi koji su svoje živote dali za mene,za tebe za naš Hranković i za našu Bosnu i Hercegovinu.

U mjesecu Julu,živote su izgubili sljedeći mještani Hrankovića:

Šehid-Juso Mulić

Rahmetli Juso je rođen je 1956 godine u Tesliću a radio je kao autoprevoznik.Poginuo je 01.07 1993 godine u rejonu Žepča na liniji odbrane.Iza njega je ostala supruga i troje djece.

Molimo Allaha Dž.š da našem bratu Jusi Muliću podari sve Džennetske ljepote i neka mu je vječni Rahmet i Hvala.


A Vas molim da se Fatihom sjetimo našeg brata Juse!!
El-Fatiha!!!!


Šehid-Adem Suljić

Rahmetli Adem je rođen 1956 u Hrankoviću.Nije bio oženjen a poginuo je 11.07.1993 u rejonu Crnog Vrha,objekt “Pasija Glava”.Zarobljen od strane neprijatelja potom ubijen.

Molimo Allaha Dž.š da našem bratu Ademu Suljiću podari sve Džennetske ljepote i neka mu je vječni Rahmet i Hvala.


A Vas molim da se Fatihom sjetimo našeg brata Adema!!
El-Fatiha!!!!


Šehid-Mustafa Karkić

Rahmetli Mustafa je rođen 1970 godine u Hrankoviću.Poginuo je 11.07.1993 godine u rejonu Crnog Vrha na liniji odbrane “Pasija Glava”.Zarobljen od strane neprijatelja potom ubijen.Iza njega ostala supruga i dijete.

Molimo Allaha Dž.š da našem bratu Mustafi Karkiću podari sve Džennetske ljepote i neka mu je vječni Rahmet i Hvala.


A Vas molim da se Fatihom sjetimo našeg brata Mustafe!!
El-Fatiha!!!!


Šehid-Ibro Salkičević

Rahmetli Ibro je rođen 1974 godine u Tesliću.Nije bio oženjen.Teško je ranjen 16.07 1993 godine u rejonu Crnog Vrha na liniji odbrane “Pasija Glava”.Dan kasnije,17.07 1993 podlegao je u bolnici od posljedica ranjavanja.

Molimo Allaha Dž.š da našem bratu Ibri Salkičeviću podari sve Džennetske ljepote i neka mu je vječni Rahmet i Hvala.


A Vas molim da se Fatihom sjetimo našeg brata Ibre!!
El-Fatiha!!!!

Mi NESMIJEMO I NEMOŽEMO NIKADA ZABORAVITI naše sinove,naše babe,braću…. i sestre,naše hrankovljane koji svoj život dadoše za mene i za tebe!!!.Kolika je njihova hrabrost i želja za oslobođenjem Bosne i Hercegovine  bila dokazuje i ovaj veliki broj heroja iz ovako malog mjesta.

Zato Vas pozivamo da se sjetimo naših Šehida.Svako na svoj način, neko knjigom, neko znamenitim nišanom,neko tekstom, neko tehvidom ili jasin-dovom, ali svi u srcu i sjećanju, u predanju sa koljena na koljeno, da i bošnjačko dijete koje će biti rođeno neke buduće 2050. godine zna šta se desilo jednom malom, ali ponosnom narodu.
Nesmijemo zaboraviti sva ta mučenja,ubijanja,strijeljanja koja su nam priredile naše dojučerašnje komšije.Zaboravimo li to,vjerujte da će nam se ponoviti.Jer, zaborav je gotovo ravan počinjenom zločinu. Ko zaboravi, dabogda ga rođeno dijete proklelo!!!.

Pročitajte i ovo

Sjećamo se našeg Šehida,rahmetli Mustafe Beginovića

Na današnji dan,svoj mladi život za odbranu Bosne i Hercegovine položio je naš brat Mustafa …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.