VIDEO //Jamala, predstavnica Ukrajine, pobjednica je 61. izdanja takmičenja za pjesmu Eurovizije

Jamala, predstavnica Ukrajine, pobjednica je 61. izdanja takmičenja za pjesmu Eurovizije, održanog večeras u Globe Areni u Štokholmu.

Finale je počelo scenskom tačkom domaćina i svojevrsnom modnom revijom u kojoj su učesnici i učesnice Eurosonga prodefilovali pozornicom kao manekeni na modnoj pisti.

Večeras se takmičilo 26 država. Nastup finalista otvorila je predstavnica Belgije Laura Tesoro sa pjesmom “What's The Pressure”.

Poslije nje nastupili su takmičari iz Češke, Holandije, Azerbejdžana, Mađarske, Italije, Izraela, Bugarske, Švedske, Njemačke, Francuske, Poljske, Australije (koja drugi put učestvuje na ovom evropskom muzičkom takmičenju) i Kipra.

Između nastupa Rusije i Ukrajine, nastupili su predstavnici Španije i Letonije, a poslije i takmičari iz Malte, Gruzije, Austrije, Velike Britanije i Jermenije.

U finalnoj večeri napravljena je izmjena kad je glasanje u pitanju, a gledatelji sve do kraja nisu imali predstavu o tome ko će biti pobjednik.

Najprije su 43 zemlje učesnice objavile bodove od 1 do deset, a u drugoj fazi glasnogovornici nacionalnih žirija svih zemalja su se javili u program uživo i objavili ko je dobio najveću ocjenu, 12 bodova.

Austrijski žiri je najveću ocjenu dao Australiji, Island je najveću ocjenu dao Holandiji, Azerbejdžan je najveću ocjenu dao Rusiji, San Marino je najveću ocjenu dao Ukrajini, Češka je najveću ocjenu dala Švedskoj, Irska je najveću ocjenu dala Belgiji, Gruzija je najveću ocjenu dala Ukrajini, Bosna i Hercegovina je najveću ocjenu dala Ukrajini, Malta je najveću ocjenu dala Velikoj Britaniji, Španija je najveću ocjenu dala Jermeniji, Finska je najveću ocjenu dala Švedskoj, Švicarska je najveću ocjenu dala Australiji, Danska je najveću ocjenu dala Ukrajini, Francuska je najveću ocjenu dala Italiji, Moldavija je najveću ocjenu dala Ukrajini, Jermenija je najveću ocjenu dala Francuskoj, Kipar je najveću ocjenu dao Rusiji, Bugarska je najveću ocjenu dala Armeniji, Holandija je najveću ocjenu dala Australiji, Letonija je najveću ocjenu dala Ukrajini, Izrael je najveću ocjenu dao Ukrajini, Bjelorusija je najveću ocjenu dala Rusiji, Njemačka je najveću ocjenu dala Izraelu, Rusija je je najveću ocjenu dala Jermeniji, Norveška je je najveću ocjenu dala Italiji, Australija je je najveću ocjenu dala Belgiji, Belgija je je najveću ocjenu dala Australiji, Engleska je je najveću ocjenu dala Gruziji, Hrvatska je najveću ocjenu dala Australiji, Grčka je je najveću ocjenu dala Rusiji, Litvanija je najveću ocjenu dala Australiji, Srbija je najveću ocjenu dala Ukrajini, Makedonija je najveću ocjenu dala Ukrajini, Albanija je najveću ocjenu dala Australiji, Estonija je najveću ocjenu dala Švedskoj, Ukrajina je najveću ocjenu dala Litvaniji, Italija je najveću ocjenu dala Španiji, Poljska je najveću ocjenu dala Ukrajini, Slovenija je najveću ocjenu dala Ukrajini, Mađarska je najveću ocjenu dala Australiji, Crna Gora je najveću ocjenu dala Malti, Švedska je najveću ocjenu dala Australiji.

U trećoj fazi su se dodavali bodovi telefonskog glasanja, nakon čega smo dobili pobjednika ovogodišnjeg takmičenja.

Najveći broj bodova od žirija dobila je Australija, dok je najveći broj glasova publike dobila Ukrajina.

Procjenjuje se da je ovogodišnji Eurosong pratilo oko 200 miliona gledalaca u svijetu, a prvi put se gledao i u Americi. Voditelji ovogodišnjeg Eurosonga bili su Petra Mede i Måns Zelmerlöw, prošlogodišnji pobjednik Eurosonga koji je ovo takmičenje doveo u Švedsku.

 

Pročitajte i ovo

VIDEO //Teslićanin je zvijezda predizborne kampanje u manjem BH entitetu

Nezavisni kandidat za načelnika općine Teslić Konstantin Savić poručio je u svojem obraćanju javnosti kako …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.