NE ZABORAVIMO RATNI OKTOBAR 1992. GODINE

Ovaj mjesec ostaće upamćen po raspuštanje ratnih logora na poručju Teslića

Kao što je poznato nakon okupacije našeg Hrankovića od strane srpske vojske krenula su hapšenja i odvođenja u logore većeg broja naših mještana. Jedan broj pohapšen prvi ili drugi dan po ulasku njihove vojske a neki su naknadno odvedeni. Na području Teslića bilo je više loogora: u podrumskim prostorijama MUP-a, u zgradi društveno-političkih organizacija, u zgradi TO Teslić i Pribiniću. Hrankovljani su bili u svim tim logorima

U logorima vršena su strašna mučenja, premlaćivanja, poniženja i ubistva. Najgore su prošli oni koji su odvedeni u prvom periodu. Na području Teslića, iz Hrankovića, u logorima bile su 52 osobe a dvije osobe bile u logoru u Banja Luci. U teslićkim logorima iz Hrankovića ubijeno je šest osoba.

Manji broj osoba pušten je iz logora i prebačen na područje Tešnja kroz razmjenu za srpske vojnike ili civile. Pod pritiskom medjunarodne zajednice i pisanja svjetske štampke početkom oktobra 92. g. okupacione vlasti počele su raspuštati logore.

Teslićki logori raspušteni su 13. oktobra 1992. godine. Jedan broj logoraša prebačen je na slobodnu teritoriju Tešnja a neki su i dalje ostali na području Teslića. Svi ti logoraši bili su u jako lošem zdrastvenom i psihofizičkom stanju, ali sretni što su izašli na kakvu-takvu slobodu. Posljedice boravka u logoru imaće do kraja života. U međuvremenu jedan broj logoraša preselio je na Ahiret.

Bošnjaci nesmiju zaboraviti da su logori postojali, ko je organizovao ta mučilišta i zašto je to uradio. Treba imati poštovanje prema žrtvama logora i preživjelim logorašima.

Informacije preuzete iz knjige”DŽEMAT HRANKOVIĆ” autora gospodina Fadila Halilovića

Sanel Šakanović

Pročitajte i ovo

LOŠA I DOBRA DEŠAVANJA U MJESECU AUGUSTU NA PODRUČJU TESLIĆA 

U nedavnoj prošlosti na području Teslića tokom mjeseca augusta bilo je puno loših ali i …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.