Monografija Hrankovića se privodi kraju

Dobili smo najnovije informacije u vezi knjige o Hrankoviću u izdanju gospodina Fadila Halilovića a koje prenosimo u cijelosti…..

MONOGRAFIJA DŽEMATA HRANKOVIĆ

Sa velikim zadovoljstvom upoznajem hrankovačku i ostalu javnost da sam u petak 23. aprila ove godine sa predsjednikom i članom Izvršnog odbora Udruženja za bolji Hranković, Begović Enverom i Karabegović Hajrudinom – Ćudijem, dobili na uvid prve primjerke novoizašle knjige Džemat Hranković. Time se privodi kraju započeti projekt pisanja monografije ovog džemata, koja u 152 naslova govori o prošlosti i sadašnjosti.

Naslovnica knjige

Mjerodavna ocjena onog što je napisano uslijedit će od strane hrankovljana i ostalih koji budu čitali ovu knjigu. Ostajem u nadi će većina biti zadovoljna. Do tada predočavam dio mišljenja o napisanoj knjizi koje su iznijeli njeni recenzenti. Ugledni profesor na Islamskom fakultetu dr. Almir Fatić, pored ostalog piše:

„Rukopis autora Fadila Halilovića pod naslovom “Džemat Hranković”predstavlja izvanredno uspjelu monografiju o džematu Hranković… Zato će ovaj rukopis, po svom objavljivanju, predstavljati nezaobilazan izvor za sva buduća historijska pregnuća ne samo u pogledu historije Hrankovića kao naselja, nego i u pogledu historije općine Teslić u cjelini, ali i šire. Prema tome, ovaj rukopis ima svoju nesumnjivu historijsku relevantnost.

Sve u svemu: Fadil Halilović napisao je monografiju vrijednu pažnje u svakom smislu (historijskom, dokumentarnom, edukativnom, kulturološkom), a džemat Hranković, o kojem piše, nju je, zaista, omogućio i zaslužio….“

Drugi recenzent, mr. Sakib Kurtić, u svom prikazu knjige, pored ostalog, ističe:

„Monografija je pisana razumljivim i jednostavnim jezikom, na osnovu dokumenata i intervijua i autorovih svjedočenja. Donosi relevantne podatke o višestoljenom životu jednog kraja – naselja – džemata. Vrlo je malo publikacija ove vrste, na užem i širem prostoru, jer njihova izrada zahtijeva veliki napor. Pisana je odmjereno, nepristrasno bez subjektivnosti i tendencija. Ona je povijesni dokument.“

Puno je onih koji su podržavali i pomagali ovaj projekat a najveća zasluga pripada Udruženju za bolji Hranković koji su obezbijedili potrebna novčana sredstva i bili stalna podrška.

Udruženje će donijeti odluku o vremenu promocije, podjele i prodaje knjige. Do tada bilo bi lijepo širiti informaciju o izlasku knjige. Bez sumnje ovo je velik događaj za Hranković i svi oni koji drže do prošlosti i sadašnjosti trebali bi ovu knjigu pročitat.

U potpisu:Autor Fadil Halilović

Pročitajte i ovo

FOTO/VIDEO-Danas uz Allahovu pomoć završeno ozvučenje na našoj džamiji

Danas su uz Allahovu pomoć i donaciju naših dobrih ljudi,završeni radovi na izmjeni razglasa u …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.