FOTO/ VIDEO Predstavljamo:Hrankovački umijetnik i graditelj maketa džamija

Džabir ibn Abdullah, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „Ko učestvuje u gradnji džamije onoliko koliko je potrebno da se napravi gnijezdo vrapca, ili manje, Allah će mu sagraditi dvorac u Džennetu.” (Ibn Madže – sahih)

Ovaj put Vam predstavljamo hrankovačkog umjetnika minijaturnih replika džamija, našeg cijenjenog rođaka,komšije i velikog bosanca Muharema Šakanovića iz Hrankovića kod Teslića.

Muharem je od prije mnogima poznat po izradi minijaturnih replika od raznih materijala.Tako je u prijeratnom periodu usavršavao ovu sposobnost od morskih školjki kada je također pravio džamije i makete drugih objekata.

Ovaj put je napravio vijernu kopiju naše “Hrankovačke džamije” u Tesliću ili kako je mi još zovemo”hrankovačke ljepotice” a ova što ju je on napravio je “Muharem Pašina bijela džamija 🙂 “i možemo slobodno reći da je uspio napraviti neprocijenjivo remek djelo.

Mi smo kontaktirali Muharema u Holandiji kako bi ga pitali za detalje.

 U izgradnju ove makete sam uložio puno strpljenja,energije  kao i finansijskih sredstava.Izgradnja je trajala preko 6 mjeseci a džamija je 90% napravljena od kamena raznih boja.

Munara je visine preko jednog metra i gledao sam da uradim skoro svaki detalj što sam na kraju uz Allahovu pomoć i uspio.Pored džamije sam napravio i dvorište kao i gasulhanu i ostale detalje  koji se nalaze uz hrankovačku džamiju kao i osvijetljenje.Često se dešavalo da mi se neki dio nije sviđao pa sam ga onda iznova pravio.Iskreno rečeno ovu maketu sam radio od srca i vjeru u Allaha.A kada se nešto od srca radi,onda Allah Dž.Š čovjeku podari neobjašnjivu snagu i pomoć i tako da zaboraviš na sve poteškoće.

Na naše pitanje šta ga je navelo na izgradnju ove džamije,on nam je odgovorio: Svaki čovjek ima neki svoj hobi,a moj hobi je pravljenje ovakvih maketa i jednostavno volim raditi ovakve stvari.Druga stvar je nostalgija prema mom rodnom mjestu i jednoj prelijepoj džamiji koja krasi rodni kraj.Pravljenjem ove replike džamije ja sam jedan dio rodnog mjesta smjestio u svoj dom i tako da svakodnevno osjećam tu neku bliskost.

Ovaj put želio bih se zahvaliti svima na čestitkama i pozitivnim komentarima koje sam dobio od prijatelja i ostalih ljudi,jer podršku koju dobijam daju mi energiju i elan za buduće projekte koje imam u planu praviti.Hvala svima od srca.

To su bile riječi  našeg Muharema koji nam je otkrio tajnu. Sljedeći projekat na kojem će raditi će biti replika Šehidske česme u Hrankoviću a takođe mu je želja da uskore počne praviti repliku Sarajevske Begove džamije ili Banjalučke Ferhadije. Mada ovi projekti zahtijevaju i veće finansijsko ulaganje,on se nada uz Allahovu pomoć da će uspijeti i ovo završiti.

Mi se od srca zahvaljujemo Muharemu Šakanoviću i želimo mu puno zdravlja i uspijeha u sljedećim projektima a u nastavku teksta možete pogledati i galeriju slika koje je Muharem ekskluzivno ustupio za Hranković OnLine.

(Hrankovic.eu)

Pročitajte i ovo

FOTO// Završeno betoniranje druge dionice harema u Hrankoviću

U Hrankoviću se jučer,uz Allahovu pomoć, privelo kraju betoniranje drugog dijela dionice ograđivanja harema.Prema informacijama …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.