FIFA preispituje dodjelu Svjetskog prvenstva 2006. godine Njemačkoj?

Bivši predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Zwanziger predložio je da se istraži dodjela organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. Njemačkoj. Njegov prijedlog pozdravlja i novi Fifin tužitelj Michael Garcia.

Svjetska nogometna federacija FIFA imat će napornu jesen, a u središtu internih istraga moglo bi se naći i Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine. Predsjednik istražne komore FiFA-ine Etičke komisije Michael Garcia najavio je da će uz ovo rasvijetliti i dodjelu organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva Rusiji (2018.) i Kataru (2022.), ali i korupcijski skandal koji je nastao zbog insolventnosti bivše marketinške tvrtke International Sport and Leisure (ISL), FiFA-inog dugogodišnjeg partnera. “Kada sve to malo pogledate, jasno vam je da se tu ima što istražiti, a ja ću to i učiniti”, rekao je Garcia u razgovoru za njemačke radiotelevizijske postaje ARD i WDR.

S ovim se namjerama slaže i bivši predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Theo Zwanziger koji Njemačku zastupa u Izvršnom odboru FiFA-e: “Ako postoje razlozi za sumnju, treba preispitati i dodjelu domaćinstva Svjetskog prvenstva 2006. godine”, rekao je Zwanziger u razgovoru sa slobodnim sportskim novinarom Jensom Weinreichom koji je njegove izjave objavio na svom blogu.

Anonimne uplate

Theo Zwanziger, bivši predsjednik Njemačkog nogometnog saveza

Theo Zwanziger, bivši predsjednik Njemačkog nogometnog saveza

Zwanziger je već nakon obznane razmjera korupcijske afere s bivšim predsjednikom FiFA-e, Joaom Havelangeom i njegovim brazilskim zemljakom Ricardom Teixeirom tražio da se pomno preispitaju dugogodišnje milijunske provizije koje je ISL plaćao dužnosnicima FIFA-e. Tvrdi kako je još čitajući odredbu o obustavi istrage državnog odvjetništva švicarskog kantona Zug uočio velik broj novčanih transakcija. “Ne znam o čemu je pri tom riječ, jer je sve anonimno. To treba razriješiti”, rekao je Zwanziger u razgovoru.

Napominje da se u dokumentima između ostalog nalazi i unos kojim je zabilježeno da je anonimnoj osobi pod kraticom “E 16” 5. lipnja 2000. uplaćena svota od 250.000 američkih dolara. Dan nakon toga Njemačka je na izboru za domaćina Svjetskog prvenstva 2006. pobijedila Južnoafričku Republiku s 12 naprema 11 glasova. Zwanziger je tada bio rizničar DFB-a, a predsjednik je postao tek 2004. Franza Beckenbauera koji je kao predsjednik Organizacijskog odbora Njemačkoj donio domaćinstvo Svjetskog prvenstva ne smatra krivim: “Franz Beckenbauer je u organizaciji imao počasnu funkciju i nije dobio mnogo novca.”

Nema nedodirljivih

Fifin tužitelj Garcia ne namjerava prezati ni od Fifinog predsjednika Seppa Blattera

Fifin tužitelj Garcia ne namjerava prezati ni od Fifinog predsjednika Seppa Blattera

Garcia je kao državni tužitelj New Yorka podizao optužnice protiv “krupnih riba” – mafijaša i prevaranata s Wall Streeta. U ovoj istrazi ne namjerava prezati ni od predsjednika FIFA-e Seppa Blattera: “Što je osoba koju se sumnjiči važnija, to je važnije i provesti istragu protiv nje.”

Podsjetimo, Blatter je prije nekoliko tjedana iznio niz nebuloznih optužbi u vezi s njemačkom kandidaturom za domaćina Svjetskog prvenstva 2006, no ubrzo se od njih distancirao. Čelni čovjek njemačke kandidature Franz Beckenbauer i predsjednik DFB-a Wolfgang Niersbach optužbe šefa FIFA-e odlučno su odbacili.

Iako Garciju nije izabralo nezavisno tijelo nego dužnosnici FIFA-e, Amerikanac jamči da je nepristran: “Ja sam neovisni istražitelj i na mene nitko ne može utjecati. Naposljetku, ovdje sam kako bih osigurao nepristranost. K tome postoji i neovisni izvanjski sudac koji odlučuje o mojoj nepristranosti”, rekao je. A ta je osoba sudac pravosudne komore Etičkog odbora FIFA-e i minhenski pravnik Hans-Joachim Eckert.

Niersbach (lijevo) i Beckenbauer odlučno su odbacili optužbe o nepravilnostima pri dodjeli domaćinstva SP-a 2006.

Niersbach (lijevo) i Beckenbauer odlučno su odbacili optužbe o nepravilnostima pri dodjeli domaćinstva SP-a 2006.

Eckert je predsjedniku FIFA-e, Blatteru nedavno uputio oštro upozorenje, tražeći od njega da objasni o čemu je riječ ili da se u protivnom povuče s funkcije predsjednika te dodao: “Potpuna transparentnost je obveza FIFA-a. Dužnost njezinih članova trebala bi biti da nama daju informacije”, naglasio je Eckert. Ugled osobe za njega pritom ne igra ulogu. Bude li to potrebno, i za Blattera će tražiti visoku novčanu kaznu, a možda čak i izbacivanje iz organizacije.

Pročitajte i ovo

Zmajevi protiv Japana u finalu Kirin Kupa

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u finalu Kirin Kupa sastat će se sa domaćinom turnira, selekcijom Japana. …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.