DESILO SE U HRANKOVIĆU TOKOM SEPTEMBRA

U prošlosti tokom ovog mjeseca u našem mjestu bilo je raznih dešavanja, važnih i manje važnih. Podsjećamo samo na neka od njih.

Otvaranje džamije 1967. godine. Zbog dotrajalosti džamije u našem džematu koja je izgrađena u davnoj prošlosti hrankovljani su svojim radom i prilozima, bez ikakve pomoći sa strane, za vrlo kratko vrijeme izgradili novu džamiju i njeno otvaranje bilo je 20. 9. 1967. godine. Naši mještani su to veoma lijepo organizovali, kako mevlud uoči otvaranja tako i glavnu svečanost. Velik broj gostiju došao na konak i svi su ugošćeni. Posjeta je bila veoma velika, po izvještaju u Glasniku Islamske zajednice bilo je preko 10 hiljada posjetilaca. Ako se ima u vidu da se tada na ovakve svečanosti dolazilo pješke ili s konjskim kolima onda tako velika posjeta ima veći značaj.

Sa dvije fotografije predstavljamo atmosferu na dan otvaranja.

Dio posjetioca na otvorenju džamije u Hrankoviću 1967. godine
Obraćanje zvaničnika na otvorenju džamije

Ovu džamiju zločinci su do temelja porušili 3. 8. 1992. godine. Porušen je objekat na zemlji ali džamija je ostala u dušama Hrankovljana i oni su izgradili puno bolju nego što je bila.

Dolazak Halilović Fadila za imama u džemat Hranković.

Nakon određene konkursne procedure početkom septembra 1972. godine kao imam u naš džemat došao je Fadil ef. Halilović. Njegovim dolaskom u velikoj mjeri pokrenute su vjerske aktivnosti. U džamiji je počelo sa obavljanjem svih dnevnih namaza, sa velikom posjetom na noćnim vaktovima. Vjerska obuka uspješno se odvijala. Organizovane su na daleko čuvene dječije hatme 1973. i 1974. godine. U vrijeme njegova dvogodišnjeg boravka izgrađena i vakufska kuća. O nekim aktivnostima u tom vremenu pisale su i vjerske novine Preporod.

U nekom kasnijem vremenu Fadil ef. obavljao je dužnost glavnog imama i predsjednika Medžlisa IZ Teslić.

Stanje u Hrankoviću tokom ratnog septembra.

U vrijeme rata i u septembru 92 .g. stanje u našem Hrankoviću bilo je veoma teško. Velik broj naših mladih ljudi bio je u logoru, oni koji su bili kod kuće išli su na radne obaveze gdje su bivali izloženi raznim poniženjima i opasnostima a oni stariji koji su bili kod kuća takođe su bili u jednoj vrsti logora. Izlaz iz ove teške situacije neki su nalazili bježanjem preko linija ili na razne načine odlaskom u Evropu. Nažalost, neki se ove pokušaje i životima platili.

Ovo teško stanje je prošlost ali ga nesmijemo zaboraviti.

Većina podataka u ovom prilogu uzeti su iz knjige Džemat Hranković autora Halilović Fadila.

Šakanović Sanel

Pročitajte i ovo

LOŠA I DOBRA DEŠAVANJA U MJESECU AUGUSTU NA PODRUČJU TESLIĆA 

U nedavnoj prošlosti na području Teslića tokom mjeseca augusta bilo je puno loših ali i …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.