Chicago okovan ledom

Smrtonosni val arkticke hladnoce, koji je oborio desetljecima stare rekorde i prohujao americkim Srednjim zapadom, pomaknuo se u utorak na istok uzrokujuci otkazivanje hiljade letova, paralizu saobracaja te zatvaranje škola i tvornica.

Skloništa za beskucnike prepuna su zbog nezapamcene hladnoce nošene polarnom zracnom masom koja je izazvala najniže temperature u posljednjih 20 godina i najmanje cetiri smrtna slucaja.

Prema meteorolozima, temperature bi mogle biti za 14 do 19 stepeni ispod uobicajenih za ovo doba godine, navodi Reuters.

Nakon što su zapeli u nanosima snijega i leda, tri vlaka u Chicagu prestala su voziti u ponedjeljak popodne ostavljajuci preko noci na utorak bespomocnima više od 500 putnika.

Putnici u još dva vlaka, koji su noc proveli na pruzi u okrugu Bureau u saveznoj državi Illinois, u utorak ujutro prebaceni su u Chicago autobusima, rekao je glasnogovornik željeznica, prenosi Dnevnik.hr.

Prema CNN-u, u Chicagu je tako hladno da su cak i polarni medvjedi u gradskom zoološkom vrtu ostali u svojim brlozima. Zabilježen je i slucaj bjegunca iz zatvora u Kentuckyu koji se suocen s nepodnošljivom hladnocom sam vratio u zatvor, pišu americki mediji.

Na uobicajeno toplijem jugu, u Atlanti je zabilježeno najhladnije vrijeme u posljednje 44 godine s temperaturama koje su dosezale -14 stepeni, dok su one na jugu Floride takoder nakratko pale ispod ništice.

Potrošnja elektricne energije u središnjem i istocnom dijelu SAD-a premašila je sezonske razine, jer su domacinstva i tvornice trebali više energije da bi se zagrijali. Potrošnje u Texasu takoder je dosegla novi zimski rekord.

Zbog snijegom zatrpanih i zaledenih cesta nisu prometovali brojni jutarnji lokalni autobusi, a otkazano je 1987 letova, dok ih je 1028 odgodeno, prenosi stranica FlightAware.com.

Veliki gradovi od srednjeg zapada do istoka zemlje probudili su se pod temperaturama daleko ispon ništice. U Chicagu su izmjerena -23 stupnja, u Detroitu -24, New Yorku -14, Washingtonu – 13 i u Bostonu -11 stepeni.

Javne škole u Menneapolisu zatvorene su zbog ekstremno niskih temperatura drugi dan za redom nakon što je guverner Mark Dayton u ponedjeljak proglasio izvanredno stanje.

Ledeni zrak koji se krece istocno nanijet ce izmedu 30 i 60 centimetara snijega istocno od jezera Erie i Ontario.

Policiji je prijavljeno nekoliko smrtnih slucajeva povezanih s nevremenom, poput 48-godišnjaka iz Chicaga koji je u nedjelju umro od srcanog udara dok je cistio snijeg te starice koja je pronadena mrtva pred kucom u Indianapolisu.

Meteorolozi kažu da ce ukupno 187 milijuna Amerikanaca osjetiti utjecaj rekodnih hladnoca. Tako niske temperature objašnjavaju se promjenom u vremenskom fenomenu poznatom kao “polarni vrtlog”, navodi BBC. – See more at: http://www.24sata.info/vijesti/svijet/176876-chicago-okovan-ledom-smrtonosni-val-arkticke-hladnoce-siri-se-istokom-sad-a.html#sthash.7rd5Ovwi.dpuf

Pročitajte i ovo

Turska: 265 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.