BiH je nadprosječno korumpirana zemlja

BiH stabilno drži mjesto među nadprosječno korumpiranim državama prema indeksu percepcije o korupciji, koju je za 2013. godinu izradila organizacija „Transparency International“. Ova je organizacija jučer objavila rezultate ovogodišnjeg istraživanja, a koji pokazuju da naša zemlja nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije.

I dalje smo među nekoliko najkorumpiranijih evropskih država i ispod svjetskog prosjeka, na 72. poziciji, kao i prošle godine.

– BiH i dalje nalazi među zemljama sa opasnom stopom korupcije, koja utiče na sve segmente života njenih građana. Poredeći sa zemljama regiona, BiH je na ljestvici ispod Slovenije koja je na 43. mjestu, Hrvatske koja je na 57. mjestu, Crne Gore i Makedonije, koje dijele 67. mjesto, i dijeli mjesto sa Srbijom, a jedino je Kosovo ispod BiH na 111. mjestu – navode iz ove organizacije.

Predsjednik Upravnog odbora „Transparency Internationa BiH“ Emir Đikić komentirajući novu listu kaže kako je ona očekivana, obzirom da nije bilo ključnog napretka, već kako kaže, u određenom smislu situacija je gora.

– Naše pravosuđe je često pod političkim pritiscima, od strane lidera, ili pak tužioci imaju neku vrstu autocenzure. Odnosno razmišljaju prije nego podignu neku optužnicu na način „ja ovdje moram nastaviti živjeti“ – kaže Đikić i dodaje da je korupcija u BiH ukorijenjena u sistemu, kroz javne nabavke, zapošljavanje, zdravstvo i skoro sve segmente društva.

Pročitajte i ovo

Turska: 265 mrtvih u pokušaju državnog udara, vojska pod vladinom kontrolom

Nakon pokušaja državnog udara kojeg je u noći sa petka na subotu pokušao izvesti dio …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.