Više od stotinu učesnika na dva samita mladih u Tesliću i Vogošći

FOTO: Arhiva

Više od 100 srednjoškolaca, pedagoga i psihologa iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo je na dva samita mladih u Tesliću i Vogošći, koje su ove sedmice organizovali Misija OSCE-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Cilj samita mladih bio je osmišljavanje aktivnosti koje bi bile realizirane uz podršku škola, u borbi protiv nasilnog ekstremizma i sprečavanju da on uzme maha u školskom okruženju.

– Rad mladih može doprinijeti izgradnji mira i promociji tolerancije zasnovane na pozitivnim aktivnostima – naglasio je šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore. Ocijenio je da se to savršeno uklapa u potrebu za kvalitetnim obrazovanjem u cijeloj BiH.

– Naš prioritet mora biti promocija kritičkog mišljenja i otvorenosti uma, poticanje mladih ljudi da saslušaju mišljenja drugih i zapažaju neravnopravnost i diskriminaciju u svim kontekstima – istaknuo je.

Član tima za društvene mreže inicijative Supergrađani/Supergrađanke Aldin Krivan istakao je kako mladi obično ne čitaju novine, nego se informišu putem interneta.

– Ekstremne grupacije koriste Facebook i Twitter kako bi vrbovali mlade i stvarali pogrešno mišljenje mladih o religiji i shvatanju života općenito. Shvatili smo da i mi možemo koristiti iste te kanale kako bi promovisali protunarative. Oni djeluju kao ‘sajber piromani’, a mi imamo ulogu ‘sajber vatrogasaca – istakao je Krivan.

Ovaj projekt također doprinosi široj kampanji pod nazivom “Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma” koja naglašava sveobuhvatan pristup OSCE-a u sprječavanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi ka terorizmu, pri čemu se sve relevantne aktivnosti odvijaju pod zajedničkim sloganom #UnitedCVE, saopćeno je iz OSCE-a.

(FENA)

Pročitajte i ovo

Uskoro bi u Hrankoviću mogao biti riješen problem vodosnabdijevanja !

Potpisan ugovor o nastavku izgradnje vodovodne mreže u Tesliću TESLIĆ – Predstavnici opštine Teslić i banjalučkog …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.