U septembru odluka NFSBIH o kojoj ovisi budućnost “A” reprezentacije BiH

Na proljeće su selektorima mladih reprezentacija Vladi Jagodiću, Toniju Karačiću, Sakibu Malkočeviću i Zoranu Erbezu istekli mandati.

Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH odlučio je tada, na prijedlog tehničkog direktora krovne kuće bh. fudbala Denijala Pirića, da selektorima bude produžen angažman, ali samo do kraja kvalifikacija U21 reprezentacije koje završavaju 8. septembra utakmicom protiv Mađarske.

Gledajući Svjetsko prvenstvo iza nas, reprezentacije čiji igrači su selektirani i igraju zajedno još od najmlađih selekcija napravili su najbolje rezultate, što i ne čudi jer je sistematskim radom npr. vezni red jedne Njemačke ili Holandije uigravan još od njihove 15. ili 17. godine života.

S druge strane Bosna i Hercegovina je u svom prvom nastupu na Mundijalu protiv Argentine u zadnjoj liniji imala Kolašinca i Bičakčića, koji su dobra rješenja, ali koji su za reprezentaciju do tog meča odigrali manje utakmica nego se mogu nabrojati na prste jedne ruke.

Sve to govori kako bez sistematskog, poštenog i stručnog rada u mladim selekcijama naše zemlje u budućnosti neće biti ni vrhunskih rezultata seniorske reprezentacije. Konkretno, naše mlade selekcije u rangu su najgorih europskih reprezentacija, te je za očekivati ako se nastavi sa ovakvim radom kako će i Zmajevi u budućnosti pasti u treći ili četvrti red europskih reprezentacija.

Zato se nadamo kako će Izvršni odbor NFSBIH na sjednici u septembru ili oktobru izabrati najbolje ljude za vođenje mladih selekcija, čiji će rezultati biti bolji od onih na koje su nas do sada navikle U21, ali posebno U19, U17 i U15 reprezentacije.

Mlada reprezentacija iza sebe ima krajnje neuspješne kvalifikacije, no ne želivši amnestirati selektora Jagodića treba zaboraviti da je na početku kvalifikacija ostao bez nekoliko najvažnijih igrača poput Hajrovića, Arežine, Zolotića…

Toni Karačić u svom dugom mandatu napravio je iskorak i kvalifikacije u elitni krug kvalifikacija, no više od toga naša U19 reprezentacija nije mogla. Naša U17 selekcija predvođena Sakibom Malkočevićem iskoristila je dobru priliku da izbori elitne kvalifikacije u grupi u kojoj su za rivale za drugo mjesto u grupi imali praktično U15 selekciju Hrvatske i indisponiranu Crnu Goru. Kasnije je selektor Malkočević donio niz čudnih odluka pri izboru igrača, ali i pogrešno skautirao protivnike, pa je tako u elitnim kvalifikacijama uz limitiran broj reprezentativaca pobijedio Rumuniju i Belgiju, protiv kojih je najavio kako BiH nema ništa tražiti, a izgubio od Škotske protiv koje je najavio najbolji rezultat.

Jasno je da će odluka ko će u budućnosti voditi naše mlade reprezentacije biti od najveće važnosti za uspješnu budućnost naše seniorske reprezentacije, tako da se iskreno nadamo kako će na čela reprezentacija doći ili ostati ljudi koji su najkvalitetnija riješenja, a da se neće postavljati selektori sa čijim će se imenovanjima “kupovati” mir u određenim regionalnim savezima.

Složićete se, nema nikakvog razloga da seniorska reprezentacija BiH nastupa na Svjetskom prvenstvu, a da su naše mlade selekcije u rangu Moldavije, Andore, Malte…

(Reprezentacija.ba)

Pročitajte i ovo

Reprezentacija BiH savladala Švicarsku 2:0 golovima Džeke i Pjanića

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prijateljskom susretu savladala Švicarsku u Cirihu rezultatom 2:0.Naša reprezentacija …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.