U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba posvećena Armiji RBiH

Izložba fotografija, ratnih zastava, amblema, obilježja i publikacija jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i Komande 2. pješadijskog rendžerskog puka Oružanih snaga BiH (OSBiH) otvorena je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izloženo je 60 originalnih zastava jedinica Armije RBiH, više od 100 fotogafija, originalni ručni radovi boraca Armije RBiH, kao i amblemi i oznake jedinica Armije RBiH.

Major Elmir Mahmutbegović, oficir za kulturno-historijsko naslijeđe u Komandi 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH, izjavio je da taj puk baštini identitet i vojno naslijeđe Armije RBiH, te da je jedan od bitnih zadataka Komande i bavljenje muzejskom djelatnošću.

Dodao je da Komanda puka permanentno radi na proširenju saradnje s institucijama koje se bave muzejskom i arhivskom djelatnošću, te najavio skoro formiranje muzeja 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

Viši kustos Historijskog muzeja Amar Karapuš istakao je da ova izložba sadrži niz izvora za proučavanje historije s kraja 20. vijeka, te da materijal kojim raspolaže Komanda 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH predstavlja značajan izvor za proučavanje novije historije, posebno s vojnog aspekta.

Izložba je organizirana u sklopu obilježavanja 24. godišnjice formiranja Armije RBiH i 11. godišnjice 2. pješadijskog rendžerskog puka OSBiH.

U Historijskom muzeju BiH bit će otvorena do 22. aprila.

(Fena)

Pročitajte i ovo

Počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH: Svojom žrtvom obezbijedili opstanak jedinstvene BiH

U okviru vjerskog programa, nakon polaganja cvijeća, kod mezarja prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH i …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.