U BiH 75,5 posto domaćinstava ima pristup internetu

U Bosni i Hercegovini 75,5 posto domaćinstava ima pristup internetu, pokazuju prvi rezultati istraživanja za ovu godinu koje je provela Agencija za statistiku BiH.

Istraživanje o korištenju informaciono-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno provedeno je na 6.393 domaćinstva kojai imaju bar jednog člana između 16 i 74 godine. Rezultati su pokazali da internet koristi 79,2 posto muškaraca i 72,7 posto anketiranih žena.

Prema nivou obrazovanja, 93,3 posto visokoobrazovanih osoba koristi internet, 82,7 posto osoba sa srednjoškolskim obrazovanjem, te 48,9 posto ispitanika koji imaju osnovno obrazovanje.

Prema radnom statusu, 93,6 posto zaposlenih osoba koje su učestvovale u istraživanju koristi internet, 80,2 posto nezaposlenih osoba, te 57,5 posto penzionera.

Kada je riječ o najčešćim razlozima korištenja interneta u privatne svrhe ove godine, 92,6 posto je navelo da je to zbog telefoniranja i video-poziva, 82,3 posto zbog slanja online poruka putem Skypa, Vibera, WhatsAppa, Messengera i drugih aplikacija, 65,6 posto zbog učešća na društvenim mrežama, 67 posto zbog traženja informacija o robama i uslugama, a 72,8 posto zbog čitanja internet portala, časopisa i online novina.

Istraživanje je pokazalo da je 59,5 posto ispitanika putem interneta naručivalo odjeću, obuću i pribor, 13,3 posto dostavu iz restorana, lanaca brze hrane, ugostiteljske usluge, 11,5 posto je naručivalo aparate za domaćinstvo, a 17,8 posto ispitanika je putem interneta naručivalo ostalu robu.

(FENA)

Pročitajte i ovo

Prijavite se na bespovratna sredstva za unapređenje sektora jagodičastog voća i mljekarstva u BiH

USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) objavio je javni poziv za dodjelu bespovratnih …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.