U BH. entitetu RS vodi se iscrpljujući psihološki rat, koji ima za cilj smanjivanje broja Bošnjaka u tom entitetu

Mr. Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS razgovarao je u petak 28. oktobra 2016. godine, u Sarajevu, sa Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu, o ozbiljnom pogoršanju političke situacije na području RS.

Tom prilikom potpredsjednik Salkić je informisao Visokog predstavnika da je stepen kršenja ljudskih prava Bošnjaka dostigao zabrinjavajući nivo, te da da vlasti ovoga entiteta provode otvorenu diskriminaciju nad nesrpskim stanovništvom. Nakon sastanka potpredsjednik Salkić dao je izjavu za medije:

-U bh. entitetu RS vodi se iscrpljujući psihološki rat, koji ima za cilj smanjivanje broja Bošnjaka u tom entitetu. Ekonomski aspekt opstanka Bošnjaka je ugrožen, jer svi nivoi vlasti, javna preduzeća i institucije RS, sudjeluju u otvorenoj diskriminaciji. Godinama upozoravamo, a danas sam to ponovio gospodinu Inzku, da su Bošnjaci neravnopravni prilikom zapošljavanja u javni sektor.

Ukazao sam da se Bošnjacima još uvijek ne dozvoljava upotreba bosanskog jezika, tako da smo jedini narod u Evropi koji nema pravo na maternji jezik. Iako postoje tijela koja trebaju regulirati medije, Bošnjaci se već godinama sataniziraju putem javnog servisa RS. Umjesto da to bude radio-televizija koja je i u funkciji Bošnjaka, kao konstitutivnog naroda, prema nama je kontinuirano usmjeren govor mržnje i Bošnjaci se markiraju kao problem, što može dovesti do nesagledivih posljedica. Nedavno održani referendum i ponovno usvajanje zakona kojim se 9. januar proglašava Danom RS, gruba su kršenja Dejtonskog ustava.

Gospodinu Inzku sam prenio stav Bošnjaka, da je vrhunac antidejtonskog djelovanja dodjela priznanja ratnim zločincima u Narodnoj skupštini RS. Tim činom su izabrani predstavnici Srba oskrnavili ovu instituciju, dajući priznanja osuđenim ratnim zločincima, stavljajući ih time na društvenoj ljestvici iznad uspješnih učenika, studenata, profesora, naučnika, umjetnika, sportaša… Nažalost, sve ovo je došlo kao posljedica radikalizacije na koju smo posljednjih godina ukazivali. Bošnjački predstavnici u bh. entitetu RS su onemogućeni da zaštite interese Bošnjaka, djelovanjem kroz institucije RS-a, jer je Ustav ovoga entiteta kreiran samo u interesu Srba.

Poražavjuće je da kompletan proces diskriminacije provode Predsjednik, Vlada RS i Ustavni sud RS, u koordinaciji sa Narodnom skupštinom RS. Ustavni sud ovoga entiteta radi po poslovniku koji je suprotan Zakonu o Ustavnom sudu i Ustavu bh. entiteta RS. Očekujem od Visokog predstavnika, kao vrhovnog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, da iskoristi sve instrumente i zaštiti Dejton, te omogući provođenje Aneksa VII ovoga sporazuma, kazao je mr. Ramiz Salkić.

 

(bosnjaci.net)

Pročitajte i ovo

Dosad 70 žrtva genocida identificirano i spremno za dženazu 11. jula

Do sada je 70 žrtava genocida identificirano i spremno za dženazu 11. jula u Memorijalnom …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.