Sve balkanske zemlje trebaju biti članice EU

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio kako sve balkanske zemlje treba da budu članice Evropske unije. On je napomenuo da ni Turskoj vrata nisu zatvorena. Barroso je njemačkom dnevniku Bild kazao kako su mnoge od ovih zemalja  prije samo nekoliko godina vodile ratove, tako da im pristupanje Evropskoj uniji daje perspektivu, te da bi to bilo važno za postizanje mira u cijelom regionu.

Predsjednik Evropske komisije je istakao da će “dugoročno gledano sve zemlje biti primljene, ako ispune sve uslove i kriterijume”.

Vrata treba da ostanu otvorena i za Tursku, jer, Turska je, kako ističe, privredno i geopolitički velika i važna zemlja i ima interesa za reformskim procesom koji nameće Evropska unija. No, i u ovom slučaju Barroso naglašava kako je “jasno da Turska također može da bude primljena u Uniju samo onda kada bude ispunila sve uslove”.

A na kraju i sve članice EU moraju da daju zeleno svjetlo za njen prijem. Ali, to će u svakom slučaju još da potraje. Jer, države članice EU su nakon zastoja od tri godine tek jučer otvorile novo poglavlje u pristupnim pregovorima s ovom euroazijskom zemljom, prenosi portal Radija Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo

Hranković OnLine želi Vam sretnu i uspješnu Novu 2018 godinu!

Poštovani članovi,naši saradnici i svi ostali posjetioci, Hranković OnLine vam želi sretnu i berićetnu 2018. …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.