Sretna Nova 1439.Hidžretska godina

Po Takvimu Rijaseta islamske zajednice u BiH u srijedu 20. septembra sa akšam-namazom nastupa nova 1439. hidžretska godina. Prvi dan nove hidžretske godine je u četvrtak 21. septembra, to jeste 1. muharrema 1439. hidžretske godine.

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras dočekuje još jednu novu hidžretsku godinu. Tradicionalno je to dan u godini u kojem se muslimani zagledaju nad svojim djelima u prošloj godini i pred sebe stavljaju nove zadatke i izazove.

Hidžra, seoba, Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu oraganizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti Islama pretoči u društveni život.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur'an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s., je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga). Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sve prožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamski kalendaru određuje se upravo po ovom događaju. U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice i BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način, objavljeno je na službenoj web stranici Islamske zajednice BiH.

Svim muslimanima i muslimanka u domovini i dijaspori čestitamo nastupajuću Novu hidžretsku godinu uz molbu Uzvišenom Gospodaru da nas obraduje Svojim Oprostom, Milošću i Uputom: Sene-i džedide mubarek olsun!

 

Pročitajte i ovo

Ne zaboravi na pet stvari u ramazanu

1)Odulji sa sehurom (sufurom), a požuri sa iftarom. To je sunnet-praksa Allahovog poslanika, Muhammeda, sallallahu …

Komentariši

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.