Sarajevo očekuje Angelu Merkel

ngela Merkel, kancelarka Njemačke, trebala bi tokom juna posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

– Intenzivno radimo na tome i imamo veoma dobre šanse da gospođa Merkel posjeti Sarajevo u okviru manifestacije obilježavanja početka Prvog svjetskog rata. Angažirali smo diplomatiju i očekujemo da ona bude naš gost – rekao nam je visoki zvaničnik BiH pod uvjetom anonimnosti.

Bez stava

U kabinetu Angele Merkel nisu nam mogli ni potvrditi niti demantirati informaciju o njenom mogućem putu u BiH.

– Putovanja kancelarke objavljuju se u najboljem slučaju 14 dana unaprijed. Uobičajeno, te detalje objavljujemo sedam dana ranije. Ne mogu vam, stoga, ni potvrditi niti demantirati tu informaciju – rečeno nam je u njenom uredu u Berlinu.

Visoki bh. zvaničnik u razgovoru za „Avaz” kazao je da su inicijalni odgovori iz Berlina „pozitivni”, ali da ni on nema definitivne potvrde.

Inače, u diplomatskim krugovima, kao i među političkim analitičarima koji se bave BiH i Balkanom, već se duže vrijeme špekulira o tome da će se Njemačka odlučnije angažirati na rješavanju problema u BiH.

Pak u akciji

Poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak (Pack) u razgovoru za „Avaz” potvrdila je da je već razgovarala s njemačkim zvaničnicima, kako u uredu Merkel tako i ministra vanjskih poslova Franka Valtera Štajnmajera (Walter Steinmeier).

Istakla je da neće odustati od nakane da neko od visokih njemačkih zvaničnika u skorije vrijeme posjeti BiH i pokaže ljudima u njoj da nisu prepušteni sami sebi.

Nuland u Berlinu o BiH

U više navrata krajem prošle i početkom ove godine Berlin je posjetila i zamjenica američkog šefa diplomatije zadužena za Evropu Viktorija Nuland (Victoria).

“Avazu” je potvrđeno da je tokom tih posjeta i razgovora s visokim zvaničnicima Njemačke bilo riječi i o situaciji u BiH.

Pročitajte i ovo

Hranković OnLine želi Vam sretnu i uspješnu Novu 2018 godinu!

Poštovani članovi,naši saradnici i svi ostali posjetioci, Hranković OnLine vam želi sretnu i berićetnu 2018. …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.