Potvrđena agresija Hrvatske na BiH,Prlić i ostali osuđeni na 111 godina zatvora

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je  konačnu presudu u predmetu Prlić i ostali, potvrdivši pri tome učešće Republike Hrvatske u ratnim dešavanjima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) uključivao namjeru dominacije Hrvata u Herceg-Bosni i da je on bio zajednički cilj čelništva Herceg-Bosne i Republike Hrvatske.

Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu udruženog zločinačkog poduhvata, a odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i drugi čelnici Hrvatske. Sudsko vijeće je zaključilo da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen međunarodni sukob.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Čelnici tzv Herceg Bosne proglašeni su krivima za zločine osmišljenje u okviru Udruženog zločinačkog poduhvata.

Bivši predsjednik Vlade Herceg Bosne Jandranko Prlić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Ministar odbrane tzv Herceg Bosne Bruno Stojić, osuđen je na 20 godina zatvora.

Slobodan Praljak popio je neku tekučinu nakon što mu je izrečena drugostepena presuda, odnosno potvrđena kazna od 20 godina zatvora na Haškom triunalu. Njegova odbrana je rekla da je njihov klijent popio otrov.Kasnije je potvrđeno da je Praljak preminuo u bolnici.

Danas je nastavljeno izricanje presude u Haškom tribunalu u predmetu Prlić i ostali nakon što je ratni zločinac Slobodan Praljak, navodno popio otrov. U nastavku su izrečene presude načelniku Glavnog stožera HVO-a Milivoju Petkoviću, zapovjedniku Vojne policije Valentinu Ćoriću, i načelniku Ureda za razmjenu zabrobljenika Berislavu Pušiću.

Pročitajte i ovo

Krvnik Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor !!

Bivši komandant vojske bosanskih srba Ratko Mladić proglašen je u srijedu pred Međunarodnim kaznenim sudom …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.