Poslije BiH i Hrvatske još jedna država će tužiti Srbiju za počinjeni genocid

Thaci je dao naznake da će Kosovo tražiti “ratnu odštetu” od Srbije i napomenuo da postoje dovoljni dokazi da je u periodu 1998-99 izvršen genocid na Kosovu

Potpredsjednik kosovske Vlade i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci u intervjuu za Anadolu Agency (AA), koji je dao tokom zvanične posjete Turskoj, izjavio je da je Srbija tokom rata 1998-99 počinila genocid na Kosovu.

Thaci je dao naznake da će Kosovo tražiti “ratnu odštetu” od Srbije, napominjući da postoje dovoljni dokazi da je u periodu 1998-99 izvršen genocid na Kosovu.

“Raspravljamo i radimo na tome”, rekao je Thaci, napominjući da će, ne dajući precizan datum, Kosovo podnijeti zahtjev Međunarodnom sudu pravde (ICJ) nakon što razmotri “unutrašnje i međunarodne okolnosti”.

Kosovo optužuje Srbiju da je počinila genocid na Kosovu tokom rata u toj zemlji. Procjenjuje se da su tadašnje jugoslavenske oružane snage ubile više od 10.000 kosovskih Albanaca, dok se 1.700 osoba vode kao nestali.

Iako međusobne optužbe Srbije i Hrvatske za genocid nisu urodile plodom, nakon što je Međunarodni sud pravde početkom februara odlučio da nije dokazana namjera genocida, Thaci je odlučan da Kosovo pokrene tužbu protiv Srbije.

“Srbija je definitivno počinila genocid na Kosovu. Imamo dokaze za to, imamo izjave i cijeli svijet to zna”, rekao je Thaci, napominjući kako jedini problem predstavlja činjenica da Kosovo još uvijek nije zemlja članica Ujedinjenih nacija (UN).

“Obzirom da Kosovo još uvijek nije dio Ujedinjenih nacija, pokušavamo pronaći adekvatne zakonske mehanizme da teretimo Srbiju za genocid i da to dokažemo kroz međunarodni pravni sistem”, istakao je ministar vanjskih poslova Kosova.

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, otkada je 108 zemalja priznalo tu zemlju kao nezavisnu državu.

Thaci napominje kako je većina utjecajnijih i razvijenih zemalja u svijetu priznala Kosovo, dodajući kako će u narednom periodu još više zemalja priznati ovu zemlju.

Podsjetio je da će Kosovo na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine učestvovati sa svojim simbolima i himnom, nakon što je prihvaćena kao članica u Međunardom olimpijskom komitetu (IOC). Inače, Kosovo nije članica UN-a, jer ga nisu priznali Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Thaci je tokom razgovora za AA kritikovao nepostojanje vlade na Kosovu već oko šest mjeseci nakon izbora, što je izazvalo beznađe među građanima koji sve više napuštaju zemlju.

Ipak, Thaci ističe da su mnogi izvještaji, koji navode da sve veći broj građana Kosova napušta zemlju, pretjerani.

“Ne, to nije tačno da je 100.000 osoba napustilo Kosovo. Fenomen s kojim se suočavamo je sličan situaciji s kojim su se druge zemlje u regiji suočavale ranije, poput Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije”, rekao je Thaci.

Upozorio je građane Kosova da imaju male šanse da dobiju azil u zemljama Evropske unije (EU) te dodao da će većina onih koji su ilegalno otišli u EU biti vraćeni na Kosovo.

Pročitajte i ovo

Potvrđena agresija Hrvatske na BiH,Prlić i ostali osuđeni na 111 godina zatvora

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je  konačnu presudu u predmetu Prlić …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.