Polaganjem cvijeća i minutom šutnje odata počast za 43 Sarajlije ubijene na Markalama

Da se zločin nikad ne zaboravi i da svi koji su ih počinili odgovaraju, pozvale su danas u Sarajevu preživjele žrtve rata i članovi porodica čiji su najmiliji agresorskom granatom ubijeni prije 21 godinu na pijaci Markale kod ulaza na Gradsku tržnicu.

U namjeri da dođu do hrane 28. augusta 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubijene su 43 osobe, dok ih je 84 teže i lakše ranjeno. Bio je to drugi masakr u kojem su nastradali civili na ovoj pijaci, budući da se prvi dogodio 5. februara 1994. godine kada je ubijeno 68, a ranjeno 144 osobe.

Građani koji su preživjeli ovaj strašan zločin, nakon kojeg su slike stradanja obišle cijeli svijet, kazali su danas da nemaju osjećaj da je od toga dana prošla 21 godina. Sjećaju se svakog detalja od velike prašine i dima koji je nastao zbog ispaljene granate, do krvi i razbacane odjeće.

Jedan od onih koji su ranjeni na ovom mjestu Ismet Švraka ispričao je da mu sve sada izgleda kao da je bilo jučer. Tog dana došao je na ovo mjesto kako bi se našao s dva prijatelja koji su na tom mjestu poginuli, ali on je zadobio povrede koje mu i danas otežavaju život.

Damir Malagić također je tog dana izgubio dva najbolja prijatelja koji su bili maloljetni. Zapamtio je kaže stravične slike masakriranih ljudi koje nikada neće zaboraviti.

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo Senida Karović je naglasila da se danas svi sjećaju poginulih, a oni koji su preživjeli imaju obavezu da se toga sjećaju da se zlo ne zaboravi i nikada ne ponovi.

– Zločin se ne smije zaboraviti. Slike stradanja žrtava nikada ne smiju nestati. Svi zločinci moraju biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena, a žrtve osjetile moralnu satisfakciju. Zato se ovo mjesto treba obilježavati, ali i svako drugo mjesto gdje su nevini civili ciljano gađani – kazala je Karović.

Ponovila je i da je ovaj zločin jedan od posljednjih zločina nad civilima u opkoljenom Sarajevu, jer je stradanje civila na ovom mjestu bio presedan zla poslije kojeg su uslijedili NATO napadi na agresorske položaje oko Sarajeva.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS). U presudi Galiću iz novembra 2006. godine navedeno je da taj incident predstavlja primjer granatiranja gdje su civili namjerno ciljani.

Za granatiranje, teroriziranje i snajpersko ubijanje građana Sarajeva, nepravosnažnom presudom izrečenom u Haagu, na 40 godina zatvora osuđen je Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS). U Haškom tribunalu u toku je suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a.

Polaganjem cvijeća na spomen-poču žrtvama, minutom šutnje i učenjem Fatihe, ovog stravičnog zločina prisjetili su se danas članovi porodica, preživjele žrtve, brojne delegacije različitih nivoa vlasti te udruženja koja okupljaju civilne žrtve rata.

Na današnji dan prije 21 godinu u ovom masakru su ubijeni: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Autor: Fena

Pročitajte i ovo

Nakon 24. godine ponovo proučen ezan sa džamije u Žepču

Žepče – Dvadeset i četiri godine čekalo se na ovaj svečani događaj koji su sa …

Komentariši

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.