Podignuta optužnica protiv državljanina Srbije za ratne zločine u Tesliću

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Nebojše Mirovića zvani “Nešo i “Srbijanac”, rođen 1962. godine u Beogradu, gdje je i nastanjen, državljanin Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika policije CJB Teslić, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, te počinio ratne zločine nad žrtvama, muškarcima bošnjačke nacionalnosti s područja Teslića i okoline.

Nebojša Mirović se tereti da je u proljeće i ljeto 1992. godine, lično, u više navrata, sam ili sa drugim osobama, vršio nezakonito zatočenje, izdvajanje i zlostavljanje žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje je mučio, tukao i premlaćivao na različite načine, često i do granice nanošenja smrtnih ozlijeda.

Od posljedica zlostavljanja i nečovječnog postupanja, jedan civil je preminuo nakon 2-3 dana, jedna žrtva se nekoliko mjeseci nije mogla kretati, a mnogim žrtvama, među kojima je bio i malodobni dječak, nanesene su ozlijede čije posljedice i danas osjećaju.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužiteljstvo će navode optužbe dokaziva iskazima oko 30 svjedoka i prilaganjem više destina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA)

Pročitajte i ovo

Bivši vojnik VRS o ubijanju nesrpskog stanovništva u Tesliću: Išlo se na ‘tajne zadatke’

Jedan od optuženih za ratne zločine počinjene u Tesliću, tačnije na planini Borje u noći …

Komentariši

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.