Otvoreno Šehidsko Obilježje

U Hrankoviću danas svečano otvorena Šehidska Česma

Esselamu Alejkum.Danas drugi dan Bajrama,na dan Šehida u Hrankoviću je svečano otvoreno Šehidsko obilježje.
Otvorenju je prisustvovao veliki broj džematlija hrankovića kao i gostiju iz susjednih mijesta,
te ličnosti iz kulturnog i javnog života Teslića,Tešnja i islamske zajednice.Među njima su bili i načelnik općine Tešanj gospodin Adem Huskić,ratni komadant Esad Jašarević ,Šaban Sivić i drugi.
Prije samog čina otvaranja prisutnima se obratio ef,Amir Muminović,imam u Hrankoviću,  koji je u svom obraćanju pročitao imena  Šehida .Zatim se prisutnima obratio i glavni imam medžlisa islamske zajednice Teslić,Mirza Zolota ,te presjednik udruženja Šehida opštine Tešanj Muhamed Jahić ,glavni muftija zeničko-dobojski Ejub Dautović.
Oni su zajednički poručili da zlo koje se desilo nesmije se zaboraviti.Jer ako muslimani zaborave  ono što im se dogodilo moglo bi se ponoviti, pa makar za 50 godina.

_hodzeZatim su proučene ašere a uz tekbire su otkrivene ploče na kojima su ispisana imena 38 Šehida Hrankovića.Ploče su svečano otkrili: Senad Isić,Adel Karkić i Enver Isić,sinovi poginulih Šehida
Ovo je samo jedno minimalno djelo koje smo mogli učiniti za naše Šehide.Da ih se barem sjetimo Fatihom kada obiđemo Šehidsku Česmu.Neka im je vječni rahmet i hvala.Amin

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su svojim doprinosom pomogli izgradnju Šehidske Česme u Hrankoviću.

Ostale slike sa svečanog otvaranja možete pogledati u galeriji pod kategorijom”Šehidska Česma”.Takođe u izradi je i video koji ćemo uskoro moći pogledati.

U par riječi da napišemo dešavanja  1992 godine. 8.6.1992 godine srpski agresor napada Hranković  a 10,.6.1992.selo je već palo. U borbi Armije svoj život  kao prvi Šehid  džemata Hranković je dao Isić Seid ,nakon zauzimanja sela od strane agresora odvedena je skupina mladića koji su  mučki ubijeni  na mjestu solila (Borja).Mnogi mještani Hrankovića borili su se u redovima Armije BIH gdje su početkom maja formirali jednu jedinicu na čelu sa Suljom Beginovićem u Kaloševiću ,boreći se na širem području Tešnja ,Maglaja ,Doboja .Naši Šehidi su pokazali da je svima cilj bio isti “BiH u njenim granicama “među poginulim borcima A RBiH je i Meho Smajlović koji je odlikovan najvećim priznanjem “Zlatni LJiljan”.I na kraju nebi trebali da zaboravimo jednog velikog čovjeka MZ Hranković a to je  Hrustan Suljić koji je bio i inicijator ovog projekta.On je se zauzeo za izgradnju ove Šehidske Česme i prije par godina i on je kukavički ubijen iz zasjede ispred svoje porodične kuće u Hrankoviću. .

El-fatiha !!!!!

Pročitajte i ovo

FOTO// U Hrankoviću proučen tradicionalni mevlud

U Hrankoviću je (03.08.2019 ili 2. zu-l-hidždže 1440) u prepunoj džamiji, uz Allahovu pomoć održan …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.