Lejletul-kadr- Noć koja vrijedi više od 1000 mjeseci

Večeras muslimani širom svijeta dočekuju najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr. Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur'ana.

Ovo je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha dž.š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur`an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletul-kadr opisuje kao noć vredniju od 1000 mjeseci.

Kako je Kur’an počeo dolaziti u formi riječi na zemlju, među ljude, pitanje je koje je zanimalo i zanima svakog muslimana i sve druge koji se bave historijom Kur’ana i islamske misli. Hazreti Aiša r.a. je pričala: “Prvo što je prethodilo objavi Božjeg poslanika bili su istiniti snovi. Sve što bi vidio u snu dolazilo bi poput svjetla dana. Kasnije je Muhammed a. s. zavolio samoću, te bi se osamljivao u pećini Hira. Tu je boravio u pobožnosti i provodio brojne noći u ibadetu ne silazeći među ljude. Za to bi se, prethodno, snadbio hranom. Kasnije bi se povratio Hatidži i opet se snadbio kao i ranije i tako dok mu ne stiže Istina, a on u pećini Hira. Melek Džibril mu je došao i rekao: “Ikre … !“ “Uči …!” (Buharija, tom I. str. 23). Ovo je trenutak kada je kroz vasionu odjeknula Allahova poruka, koja je nagovijestila vrijeme istine, vrijeme nauke i razuma, vrijeme Kelimei-Tevhida.

Kur’an noć objave naziva “Lejletul-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Željni postizanja vrijednosti ove mubarek noći, muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, i obilježavaju je i’tikafom, učenjem Kur’ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima. Lejletul-kadr je noć smirenosti cijelog ljudskog bića.

Lejletul-kadr je vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta: ibadeta svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Džamije, mesdžidi, kuće itd. širom planete odišu ibadetom – ibadetom koji izvire iz srca. Sve je tada u pokretu: duša, srce, um i tijelo. U ovoj noći, navodi se, čovjek se oslobađa svih okova – ličnih i općih.

Šta činiti u Noći kadra?
Ibadet u ovoj noći vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci u kojima nema ove noći. Pitanje koje se nameće samo po sebi glasi: Kojim ibadetima ispuniti Noć kadra?
Islamski učenjaci spomenuli su tri vrste ibadeta kojima, između ostalih, čovjek može upotpuniti ovu blagoslovljenu noć:
a-Namaz; kazao je Allahov Poslanik: ‘Ko provede Noć kadra u kijamu (klanjajući namaz), vjerujući u njen blagoslov, tražeći na taj način nagradu od Uzvišenog, bit će mu oprošteni prijašnji grijesi.’’ Cijela noć općenito je vrijeme u kojem je dozvoljeno klanjati nafila-namaz, stoga vjernik treba da Noć kadra u što većoj mjeri provede u namazu.
b-Dova i zikr – spominjanje Allaha; dova i zikr su općenito propisani, a posebno dova koja je spomenuta u hadisu Aiše, r.a. Naime, Aiša, r.a., upitala je Allahovog Poslanika: ”Allahov Poslaniče, kada bih znala da je Noć kadra, šta bih dovila Allahu u toj noći?” Na to je Allahov Poslanik rekao: اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي”Reci:  ‘Allahumme inneke Afuvun tuhibbul-afve fa’fu ‘anni’ /‘Gospodaru moj, Ti si onaj koji prašta i voliš opraštanje, zato Te molim da meni oprostiš.”’ (Tirmizi, od Aiše, r.a., a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani)
Ovaj hadis nedvosmisleno ukazuje na propisanost upućivanja dove Allahu u ovoj blagoslovljenoj noći.
c-Učenje Kur’ana; mjesec ramazan općenito je mjesec druženja sa Kur’anom, naročito u Noći kadra, kada je ibadet bolji i vredniji.

Pročitajte i ovo

Sretna i berićetna nova 1440. Hidžretska godina

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju novu 1440. godinu …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.