Liječite svoje bolesne sadakom

Ebu Umame, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Liječite svoje bolesne sadakom”.
Šejh Muhammed Hassan prenosi priču o profesoru sa Univerziteta u Mensuri koji je imao problema sa srcem. Otišao je u London na liječenje gdje su doktori odlučili da mu je hitno potrebna operacija. Međutim, on je želio da se vrati u svoju zemlju kako bi, za svaki slučaj, napravio testament i poselamio se sa porodicom i prijateljima. On priča da je nakon što se vratio iz Londona sjedio sa prijateljima u svom uredu a preko ceste ureda se nalazila mesnica. Vidio je kako starija žena skuplja komadiće loja i kostiju koje je mesar bacio. Izašao je vani i pozvao ženu i pitao je šta to radi. Ona je odgovorila da ima šest kćerki koje već šest mjeseci nisu okusile meso te je skupljala komadiće kako bih ih skuhala.

Čovjek kaže da je plakao i da mu se srce omekšalo. Rekao je mesaru da ovoj ženi dadne koliko god želi mesa. Onda je pitao nju koliko joj je potrebno. Ona je rekla da joj je potreban samo jedan kilogram, ali on je kazao mesaru da joj dadne dva kilograma. Onda je dao mesaru dovoljno novca za godinu dana kako bi starica svake sedmice mogla doći i uzeti dva kilograma mesa. Žena je pala na koljena, podigla glavu i ruke i dovila Allahu plačući.

Čovjekovo srce je bilo dirnuto ovom scenom. Vratio se svojim prijateljima, drhteći nakon što je čuo dovu bogobojazne žene. Kada se vratio kući, sreo je svoju kćerku koja mu je rekla da dobro izgleda, a izgledao je sretan. Onda ga je upitala šta se dogodilo, a on joj je ispričao šta se dogodilo te je i ona zaplakala. Onda je podigla ruke prema nebesima i dovila Allahu: “Allahu naš, usreći nas tako što ćeš izliječiti našeg babu od njegove bolesti kao što je on donio sreću ovoj ženi i njezinim kćerkama”.

On se kune da se za sedmicu dana osjećao puno bolje da je odlučio da se ne vraća u London, ali porodica je insistirala. Otputovao je u London, a njegov doktor ga je pregledao, pogledao je njegov medicinski karton, ponovo ga pregledao i pitao da li je to zaista on. Doktor je naredio da se urade novi nalazi i na kraju je uzviknuo: “Šta ste uradili, nema više ni traga bolesti?!” Čovjek je odgovorio: “Obratio sam se mome Gospodaru i On me je izliječio”.

Nikada nemojte dati sadaku niti učiniti bilo kakvo dobro djelo a da ne bude iskreno. Žena je ušla u Džehennem zbog okrutnosti prema mački dok je prostitutka ušla u Dženet zbog ljubaznosti prema psu. Ako je Allah prostitutki ukazao Svoju milost zbog njezine ljubaznosti prema psu, šta mislite da bi On učinio za onoga koji obožava Gospodara svjetova?!

(Islam-bosna.ba)

Pročitajte i ovo

Kalemljenje voća-Vrijeme i uputstva

Osnovni uvjeti za uspješno kalemljenje voća Najbitniji uvjet uspješnog kalemljenja voća je da se kore …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.