Hajr voda “Hodžina-Hrankovkina” u Planjama

Renovirana hajr voda “Hodžina-Hrankovkina” u Oraš Planjama…

Jednu lijepu vijest smo dobili od Mustafe Karabegovića koji nas je do sada puno puta obradovao sa lijepim vijestima,pričama i starim slikama koje su vezane za naš Hranković.


Ovaj put nam je poslao noviju sliku koju je uslikao u Oraš Planjama.Riječ je o hajr vodi koja nosi ime HODŽINA ili HRANKOVKINA.


Kako nam je Mustafa objasnio,ovu vodu je u hajr napravila njegova nana rahmetli Fatima Karabegović krajem šezdesetih godina. Pošto je ona bila rođena u Hrankoviću,tu vodu su zvali i Hrankovkina.
Dobri ljudi su ovu vodu renovirali i postavili spomen ploču ,a mi molimo Allaha da ih nagradi za ovo djelo na oba svijeta.


Mi smo već pisali o rahmetli Fatimi Karabegović,a i ovaj put ćemo se rado prisjetiti ove divne žene.

Naime ,na ovoj slici je rahmetli Fatima Karabegović zvana hrankovka ,majka od rahmetli Halila brke, rodila je i Mustafinog oca Hasana,zatim Ćatu oca od Mehe,Zajke,Emke i Muniba.

Fatimino djevojačko prezime je Suljić brat joj je bio Emin otac od Ale i Muharema neka im svima Allah podari lijepi dženet.

Rahmetli Fatima je na Ahiret preselila negdje oko 1971. god a živjela je preko 90 .godina.
Prema ovome možemo odprilike zaključiti da je rođena oko 1880.godine.
Molimo Allaha Dž. Š. da našoj sestri i majci Fatimi podari Džennet Firdeus i da je nagradi zbog toga što je nakon sebe ostavila veliko naslijeđe .Amin.
Od srca se zahvaljujemo Mustafi što nam je poslao ovu sliku i odlučio da je sa nama podijeli kako bi se svi zajedno dovom prisjetili naše rahmetli Fatime.

(Hrankovic.eu)

Pročitajte i ovo

Pokrenuta akcija za zamjenu kompletnog ozvučenja i ugradnja video nadzora na našoj džamiji.

U Hrankoviću pokrenuta akcija izmjene kompletnog ozvučenja u džamiji kao i ugradnja video nadzora…. Prilikom …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.