FOTO//VIDEO-Završena obnova Šehidske česme u Hrankoviću

Uz Allahovu pomoć,završeno renoviranje Šehidskog obilježja u Hrankoviću.

Ovih dana je privedeno kraju renoviranje Šehidskog obilježja u Hrankoviću.Kako smo već pisali proteklih dana,nakon zamjene krovne konstrukcije sada je uz Allahovu pomoć završeno i saniranje unutrašnjosti kupole.

Unutrašnjost kupole je dovedena u prvobitno stanje a izvršeno je ponovno farbanje zaštinom bojom.U planu su još neki sitniji radovi kao što su ponovno farbanje stubova,zatim zamjena natpisnih ploča ili njihovo popravljanje kao i montiranje novih česmi za vodu.

Inicijatori ove aktivnosti su Rasim i Fatima Šakanović koji su i finansirali ovo hajirli dijelo i na ovaj način željeli sačuvati i zaštititi uspomenu na sjećanje na naše bosanske uzorite Šehide.

Izvođači radova su: Krovna konstrukcija -Limarija Džakić
Ostali građevinski radovi: Karabegović Ibrahim-Cajo sa svojim radnicima.

Takođe velika zahvala ide i braći Muharemu i Ibrahimu Šakanović koji su izdvojili slobodno vrijeme kako bi sredili prilaz Šehidskoj česmi i očistili šehidsku česmu od korova i naslaga koje su se godinama stvarale na pločnicima.
Zahvala ide i Sanjinu Sadikoviću,sinu od Semke Sadikovića koji je nakon svih ovih radova pokosio travu oko spomenika i dao svoj doprinos ljepšem izgledu spomenika.
Zahvaljujemo se svima i da im Allah Dž.Š. podari svako dobro a nadamo se da će ovakvih i boljih akcija biti još više u narednom periodu.

Molimo Allaha Dž.Š. da im svima ukabuli i u dobra djela upiše. Amin

U nastavku smo postavili par fotografija prije i nakon obnavljanja Šehidskog obilježja pa možete pogledati.

Ovdje je par slika i video od Šehidske česme prije renoviranja

Ovdje je par slika i video od Šehidske česme poslije renoviranja

U par riječi da napišemo dešavanja 1992 godine. 8.6.1992 godine srpski agresor napada Hranković a 10,.6.1992.selo je već palo. U borbi Armije svoj život kao prvi Šehid džemata Hranković je dao Isić Seid ,nakon zauzimanja sela od strane agresora odvedena je skupina mladića koji su mučki ubijeni na mjestu solila (Borja).Mnogi mještani Hrankovića borili su se u redovima Armije BIH gdje su početkom maja formirali jednu jedinicu na čelu sa Suljom Beginovićem u Kaloševiću ,boreći se na širem području Tešnja ,Maglaja ,Doboja .Naši Šehidi su pokazali da je svima cilj bio isti “BiH u njenim granicama “među poginulim borcima A RBiH je i Meho Smajlović koji je odlikovan najvećim priznanjem “Zlatni LJiljan”.I na kraju nebi trebali da zaboravimo jednog velikog čovjeka MZ Hranković a to je Hrustan Suljić koji je bio i inicijator ovog projekta.On je se zauzeo za izgradnju ove Šehidske Česme i prije par godina i on je kukavički ubijen iz zasjede ispred svoje porodične kuće u Hrankoviću. .

El-fatiha !!!!!

(Hrankovic.eu)

Pročitajte i ovo

FOTO// Dijelovi Hrankovića dobili uličnu rasvjetu

Jednu jako lijepu vijest dobili smo iz našeg Hrankovića.Vijest i fotografije nam je poslao Šaban …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.