FOTO// Održan Šehidski mevlud 2018. godine za 155 teslićkih šehida

Tradicija je u Tesliću da se svake godine održi šehidski mevlud kojim se prisjetimo svih 155 teslićkih šehida koji su dali svoje živote za odbranu naše domovine i za slobodu koju mi danas uživamo. Ono najmanje što možemo da učinimo za njih jeste da se makar jedan puta godišnje okupimo i prisjetimo najboljih sinova Bosanskih.

Ovogodišnji šehidski mevlud upriličen je u našem centralnom džematu Stenjak-Teslić u subotu 17. marta 2018. g. /29. Džumade-l-uhra 1439. H. godine sa podne-namaza.

Uz odlomke Kur'an-i-Kerima i mevluda pročitana su imena svih teslićkih šehida a uvodnu besjedu, selame i riječi zahvale za dolazak svim prisutnim uputio je naš vrijedni glavni imam Sifet ef. Hadžić. Naglasio je da je planirano da sljedeće godine, ako Bog da, centralni mevlud bude u Tesliću za teslićke ali i tešanjske šehide u saradnji sa Medžlisom IZ-e Tešanj.

Dan prije u svim džamijama našeg Medžlisa proučen je Jasin-i-šerif šehidima i pročitana su imena šehida tog džemata. Ono što je novina ove godine jeste da su predsjednik Medžlisa Šaban Sivić i glavni imam Sifet ef. Hadžić obišli po nekoliko šehidskih porodica u svakom džematu te će nastojati u vaktu koji je pred nama da tu praksu i nastave.

Uz veliki broj džematlija, šehidskih porodica, boraca, komandanata, predstavnika javnog i političkog života, imama naši gosti danas su bili i muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović te čestiti glavni imami Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica i glavni imam MIZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić koji su nam se obratili u toku programa. Iskrene selame i riječi podrške svojim džematlijama uputio je i ministar civilnih poslova BiH dr. Adil Osmanović.

Na kraju programa na čuvanje emaneta kojeg su nam šehidi ostavili podsjetio je muftija dr. Ejub ef. Dautović.

 

 

 

Enver ef. Gondžić

(miz-teslic.ba)

Pročitajte i ovo

FOTO// U Tesliću obilježen Dan nezavisnosti BiH

U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u četvrtak 1. marta 2018. godine u centralnoj džamiji …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.