FOTO// NAŠ DŽEMAT DOBIO KNJIGU O SEBI

Dočekali smo dan prezentacije monografije o Hrankoviću pod nazivom “Džemat Hranković” od autora uvaženog gospodina Fadila Halilovića…..

U okviru obilježavanja 18 godina od otvaranja džamije organizovane su trodnevne aktivnosti: u petak 6. 8. 2021. godne, bila je promocija monografije pod nazivom „Džemat Hranković“, 7. 8. tradicionalni godišnji mevlud i 8. 8. godišnje druženje Hrankovljana.

Monografija „Džemat Hranković“ je prva knjiga o našem mjestu pa je time ovaj dogođaj posebno značajan. Ona opisuje dugu i tešku prošlost, hrabrost i dostojanstvo prethodnih generacija, golgotu i uspjehe naše generacije.

Na promociji okupio se značajan broj Hrankovljana i osoba iz drugih mjesta.

Kao promotori nastupili su: dr. Adil Osmanović, prof. dr. Almir Fatić, dr., Bajruzin – Hajro Planjac i mr. brigadir Sakib Kurtić.

Svi promotori su naglasili da ovo nije bilo kakva knjiga, već knjiga od izuzetne važnosti. Doktor Osmanović je istakao da je zadivljen koji podaci su pronađeni o našem mjestu i time sačuvani. Istakao je pohvale autoru i Udruženju za bolji Hranković kao izdavaču.

Profesor dr. Fatić je naglasio da je knjiga značajna u historijskom, dokumentarnom, edukativnom i kulturološkom podledu. Radi se o izvanredno uspjeloj monografiji i knjiga je vrijedna u svakom pogledu. On smatra da će ovo biti nezaobilazan izvor podataka za sva buduća istraživanja, ne samo na području Teslića već i šire.

Mr. Kurtić smatra da je knjga napisana po stručnim i istraživačkim parametrima i da može poslužiti kao paradigma i model budućim istraživačima. Djelo govori o višestoljetnom postojanju Hrankovića, hrabrosti i dostojanstvu njenih mještana.

Doktor Planjac je čestitao na ovom značajnom ostvarenju i govorio je o potrebi pisanja o svojoj prošlosti i sadašnjosti.

Autor knjige, Fadil Halilović, zahvalio se prisutnim i svima koji su pomogli da se knjiga objavi, posebno Udruženju za bolji Hranković, bez čije aktivnosti knjige ne bi bilo. Zatim je govorio šta je bio motiv da pristupi pisanju ove monografije. Izrazio je nadu da će ovo biti podsticaj drugima da nastave pisati o Hrankoviću.

Ako na jednoj promociji budu tri doktora nauka i jedan vrlo obrazovan i ugledan magistar onda to govori o ugledu džemata, autora i vrijednosti nastale knjige.

Program je vodio veoma uspješno naš imam Amir ef.

Cjelokupan program snimala je lokalna televizija SMART i u narednom periodu biće emitovan. U njihovom dnevniku od 7. 8. dat je vrlo afirmativan prilog sa ove manifestacije.

Na kraju programa bilo je dirljivo podsjećanje na velikog čovjeka iz Hrankovića rahmetli Halila Šakanovića.

Vrijeme će pokazati koliko su Hrankovljani svjesni značaja ove knjige, koliko će je uzeti i pročitati. Nadam se da će biti dobri kao i uvijek.

U nastavku možete pogledati fotografije sa ovoga događaja…

Sanel Šakanović

Pročitajte i ovo

Predstavljamo Vam našeg hrankovljanina Nermina Isića: Od izbjeglice do pilota !!

Ovo neće biti vrhunac moje karijere.AkoBogda planiram doktorirati kako bih se na ovaj način odužio …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.