Bosna i Hercegovina – država osuđena na zastoj

Austrijski dnevni list “Wiener Zeitung” piše o nacionalnim i religijskim podjelama, te Daytonskom sporazumu, koji sprečava napredak u BiH.

 

“U Bosni i Hercegovini je etnička pripadnost iznad svega”, prenosi Wiener Zeitung, osvrćući se pritom na nedavno provedeni popis stanovništva u BiH.

“Međutim, ono što je trebalo omogućiti planiranje pomoću realnih brojeva, poput onih o infrastrukturi, postalo je neka vrsta izborne kampanje tri naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata. Dok su političari pozivali narod da se etnički deklariše, nevladine organizacije su građane pozvale da se popišu kao ‘Bosanci i Hercegovci’, podsjeća Wiener Zeitung. Taj bečki list također napominje da su Hrvati i 1991. godine bili najmanje etnička grupa u Bosni i Hercegovini te da se Hrvati, kako pokazuju otvorena pisma i apeli, sada plaše, da će ih druga dva naroda nadglasati, ali da se slične izjave moglo čuti i od drugih naroda.

Wiener Zeitung o BiH u svome članku “Osuđena na zastoj” dalje piše da je civilnom društvu polako preko glave cijelog tog sistema, u kome se sve orijentiše prema etničkoj pripadnosti i podsjeća da je Daytonski sporazum, koji je vođenje države prepustio trima najvećim etničkim grupama, ujedno postao najveća prepreka za daljnji razvoj zemlje.

“Umjesto da se ustav dalje razvijao, cementiran je etnički princip. Svako ko se deklariše kao ‘drukčiji’, odnosno ‘ostali’, ustavno je diskriminisan i ne može, na primjer, preuzeti političke funkcije”, piše Wiener Zeitung aludirajući time na presudu u slučaju “Sejdić i Finci”, koja još uvijek nije implementirana u BiH, i zbog koje je zemlja “u odnosima sa Evropskom unijom u zastoju”.

Pročitajte i ovo

Hranković OnLine želi Vam sretnu i uspješnu Novu 2018 godinu!

Poštovani članovi,naši saradnici i svi ostali posjetioci, Hranković OnLine vam želi sretnu i berićetnu 2018. …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.