Beograd: Žene u crnom održale skup u spomen na žrtve genocida u Srebrenici

One su istakle veliki crni transparent “Pamtimo! 20 godina od genocida u Srebrenici, pamtimo!”, u glavnom beogradskom šetalištu Knez Mihailovoj ulici.

U okviru obilježavanja dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom organizovale su danas u centru Beograda mirovnu akciju “Pamtimo!”

Jednosatnom protestu u crnini prisustvovale su aktivistkinje mreže Žena u crnom iz cijele Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

One su istakle veliki crni transparent “Pamtimo! 20 godina od genocida u Srebrenici, pamtimo!”, u glavnom beogradskom šetalištu Knez Mihailovoj ulici.

Predsjednica Žena u crnom Staša Zajović je rekla da je ova akcija prvenstveno usmjerena građanstvu Beograda i Srbije i da izražavaju saosjećanje i odgovornost prema žrtvama genocida u Srebrenici.

“Želimo da pokažemo da nikada nećemo pristati na umanjivanje razmjera genocida u Srebrenici. Jako nas boli falsifikovanje činjenica genocida u Srebrenici. Pravda se ne može svesti samo na krivično-pravni nivo, nego je to širenje prostora u kome će patnje žrtava u Srebrenici biti prihvaćene, priznate, preći u kolektivno pamćenje i postati dio naših obrazovnih i kulturnih institucija”, kazala je.

Ona je dodala da je stav “treba da zaboravimo prošlost i okrenemo se budućnosti” neprihvatvljiv iz razloga što budućnost treba da bude izgrađena na istini onog što se desilo i “priznanju zločina počinjenih u naše ime na svim nivoima”.

“Budućnost koja se gradi na zaboravu i ravnodušnosti nije budućnost koja mijenja naše živote zato što se nasilje prema drugima u ovom gradu i ovoj državi nastavlja, odnos prema drugima se nije promijenio”, kazala je ona i dodala da se zaboravom žrtava genocida u Srebrenici, ali i žrtava svih zlodjela i nepravdi negira ljudsko dostojanstvo.

Poručivši da će se obraćati svakog 11. u mjesecu, podvukla je i da falsifikovanje činjenica u vezi sa genocidom nije samo kršenje međunarodnih obaveza nego nastavljanje genocida drugačijim sredstvima i da ova akcija doprinosi dobrosusjedskim odnosima i pravednom miru u regiji.

Upitana zašto ovo rade samo Žene u crnom i kako odgovara na optužbe da su “plaćene za to”, odgovorila je da to rade zbog simboličke i emotivne reparacije prema porodicama žrtava, suočavanja vlastite savjesti, zato što su mirovne aktivistikinje i odgovorne žene.

Tokom mirnog protesta sem nekoliko dobacivanja od strane prolaznika, nije bilo incidenta. Skup je obezbjeđivalo nekoliko desetina policajaca.

Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo

Potvrđena agresija Hrvatske na BiH,Prlić i ostali osuđeni na 111 godina zatvora

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je  konačnu presudu u predmetu Prlić …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.