Arapski šeici u misiji rušenja Erdoganove vlade

Emirati spremni platiti Turskoj 10 milajrdi dolara odštete za obustavljanje medijske kampanje protiv njenih visokih zvaničnika umješanih u aferu rušenja Erdoganove vlade

 

 

Turske novine objavile se u utorak informaciju da su Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili Turskoj odštetu od deset milijardi dolara za obustavljanje medijske kampanje protiv njenih visokih dužnosnika, za koje postoje ozbiljne sumnje da su učestovali u zavjeri rušenja Erdoganove vlade i prestanak objavljivanja kompromitirajućih fotografija i snimaka visokih funkcionera, među kojima je suspendovani načelnik policije okruga Abu Dabi Dadži Halfan.

 

Turski novinski izvori otkrili su imena četvorice visokih policijskih službenika koji su primili mito u novcu i obliku seksualnih usluga od emiratskog biznismena, iranskog porjekla, Ride Diraba, kojeg su turske vlasti uhapsile 17 decembra prošle godine pod optužbom da je učestvovao u podmićivanju ministara iz Erdoganove vlade. Istraga je, prema navodima turskih medija, potvrdila da je Dirab platio mito četvorici visokih policijskih dužnosnika iz Abu Dabija u vidu seksualnih usluga, ali i druge vrste mita, čije detalje zvanični Istanbul nije htio otkriti.

 

Kraljevska porodica uputila je ovih dana više zvaničnih dopisa turskom ministru vanjskih poslova dr. Ahmetu Davutoglu, u kojima ga doslovno moli, da spriječi dalju medijsku eksploataciju zaplijenjenih fotografija i snimaka, i poziva da se svi problemi između dvije bratske i prijateljske države rješavaju diplomatskim putem.

 

U jednom od dopisa, kojeg je minstarstvu vanjskih poslova Turske, uručio lično ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Turskoj, kaže se: ”Vaša ekselencijo, ministre vanjskih poslova Velike Turske. Postupajući prema uputama njegove ekselencije šejha Halife ibn Zaida Al-Nehejana, emira države Ujedinjenih Arapskih Emirata i gradonačelnika emirata Abu Dabija, uručujem vam ovu inicijativu, u kojoj se od Vaše ekselencije traži da obustavite kampanju koja ima za cilj diskreditaciju naših službenika i spriječite dalju medijsku eksploataciju podataka koji podrivaju simbole Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

” Odnosi između Turske i UAE, u proteklih nekoliko dana, naglo su se pogoršali, nakon što je turski premijer Redžep Tajip Erdogan u svom redovnom obraćanju naciji predočio ozbiljne dokaze o umješanosti zvaničnog Abu Dabija u zavjeri svrgavanja njegove vlade, nanošenja štete turskoj ekonomiji i imidžu Turske u svijetu, zbog čega su neki visoki turski oficiri predlagali Erdoganu pokretanje vojne akcije protiv Emirata, što je on glatko odbio

Pročitajte i ovo

Hranković OnLine želi Vam sretnu i uspješnu Novu 2018 godinu!

Poštovani članovi,naši saradnici i svi ostali posjetioci, Hranković OnLine vam želi sretnu i berićetnu 2018. …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.