Reprezentacija BiH remizirala protiv Irske u Zenici

Nogometna reprezentacija BiH večeras je u Zenici odigrala 1:1 protiv odabrane selekcije Irske u prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Francuskoj. Odluka o putniku na Euro pada za tri dana u Dablinu. Gosti su prvi došli u vodstvo golom Bradyja u 81. minuti, Džeko poravnao četiri minute poslije.

Šef državnog bh. tima postavio formaciju 4-4-2. U utakmicu su obje selekcije ušle oprezno. Na prvu priliku čekalo se do 11. minuta. Mujdža je dobro probio po desnoj strani, vratio prizemnu loptu za Pjanića koji šutira preko gola. Tri minute poslije Zukanović pokušava glavom nakon kornera. Ipak, loše je zahvatio loptu. Irci su uzvratili u 16. minuti. No, odbrana Zmajeva otklanja opasnost.

Irci prvo poluvrijeme proveli u defanzivnom grču

U 22. minuti Višća osvaja jednu loptu na desnoj strani, uputio je oštar centaršut u šesnaesterac gostiju. Ibišević pogađa spoljni dio mreže. Zmajevi su potpuno kontrolisali meč u tim trenucima. Gosti su utakmicu provodili u teškom defanzivnom grču.

Opasno je pred golom Iraca bilo u 28. minuti. Ipak, rezultat je ostao nepromijenjen. Zukanović po drugi put pokušava glavom u 32. minuti. Međutim, šutirao je direktno u Randolpha. Pjanić je u 35. minuti dobro proigrao Višću koji se nalazio u nedozvoljenoj poziciji pa je napad prekinut.

Izabranici Mehmeda Baždarevića dobro su kombinovali u 40. minuti. Lulić je na kraju centrirao, ali je odbrana Irske izbila loptu u polje.

Agresivni gosti su najavili kako će prvo poluvrijeme pokušati odigrati s namjerom da ne prime pogodak. Uspjeli su u tome. Na odmor se otišlo bez golova. Irska je odigrala disciplinovano i borbeno. Bh. nacionalni tim je imao veći posjed lopte. Kombinatorikom su Zmajevi stvarali šanse, ali nisu to konkretizirali.

Otežani uslovi za igru u drugom dijelu

Nastavak dvoboja donio je zabrinutost zbog guste magle koja se spustila na teren Bilinog Polja. Gosti prvi prijete, ali udarac Whelan šutirao visoko preko gola.

Baždarević je umjesto Mujdže u igru ubacio Vranješa u 51. minuti.

Odmah nakon toga Višća probija i pokušava uposliti prizemnom loptom Ibiševića, ali Clark blokira. Uzvratili su gosti, ali lopta odlazi preko gola. Selektor Irske mijenjao je u 59. minuti. Hoolahana je zamijenio McClean. Nekoliko trenutaka poslije Lulić se našao u velikoj prilici. Njegov udarac iz neposredne blizine zaustavio je Randolph.

O'Neill je u 67. minuti u igru ubacuje Wilsona umjesto Warda. Igrao se 68. minut kada je publika na Bilinom Polju uzvikivala ime Milana Đurića. Selektor Baždarević ga je pozvao sa zagrijavanja i nekoliko minuta poslije ušao je u igru umjesto sveprisutnog Višće. Nakon toga se najčešće igralo između dva šesnaesterca. Pjanić je u 78. minuti pokušao iz slobodnjaka, ali bez uspjeha.

U 81. minuti gosti dolaze u vodstvo. Brady je sjajno istrčao kontranapad i matirao nemoćnog Begovića. Samo četiri minute poslije Džeko je na asistenciju Lulića matirao čuvara mreže gostiju za 1:1. Baždarević je do kraja pokušao ubacivanjem Hajrovića doći do pobjede, ali se rezultat nije mijenjao. Uzvart je za tri dana u Dablinu i dat će odgovor ko ide u Francusku. Sigurno je da su gosti zadovoljni ovim rezultatom.

(klix)

 

 

Pročitajte i ovo

Reprezentacija BiH savladala Švicarsku 2:0 golovima Džeke i Pjanića

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prijateljskom susretu savladala Švicarsku u Cirihu rezultatom 2:0.Naša reprezentacija …

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.