FOTO// Šehidski mevlud 2017 u Tesliću

Džemat Senjak-Teslić bio je domaćin i ovogodišnjeg šehidskog mevluda koji je održan u subotu 8. aprila 2017. godine/ 11. Redžeba  1438. godine po Hidžri.

Pored džematlija naših džemata ovo prisjećanje na najbolje sinove uveličali su naši čestiti imami predvođeni glavnim imamom Džafer ef. Gračićem te naši gosti imami MIZ-e Kakanj koji su proučili mevludi-šerif uz nekoliko lijepih ilahija. Ovom mevludu prisustvovao je i naš džematlija ministar civilnih poslova dr. Adil ef. Osmanović, članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Teslić, te naš musafir i predavač mr. Fuad ef. Omerbašić koji je danas bio u svojstvu izaslanika muftije zeničkog dr. Ejub ef. Dautovića.

Pored učenja mevluda i ilahija svake godine na šehidskom mevludu, a izuzetak nije bila ni ova, pročitaju se imena šehida iz svih dvanaest naših džemata s ciljem prisjećanja na sve njih, njihove roditelje, evlade i porodice čija bol i tuga nikada ne jenjava. Čitanjem njihovih imena učinili smo ih ”prisutnim” među nama.

Glavni imam Džafer ef. Gračić istakao je, između ostalog, u svom govoru da se moramo potruditi da zadržimo šehide živima u nama samima i u našim osjećanjima da ih mi sami ne ubijemo u sebi i na taj način zaboravimo sve što nam se događalo u prošlosti.

Na mevludu nam se obratio ministar Adil Osmanović zahvalivši se organizatorima na ovome sjećanju na šehide. Podsjetio je prisutne na vrijeme kada se dijelila kora hljeba i nada za pobjedom istine i pravde. Mislili smo da naše komšije nikada neće pucati na nas ali eto zahvaljujući narodu i šehidima, hvala Bogu, danas smo opet ovdje.

Fuad ef. nam je prenio selame uvaženog muftije te je istakao da mu je drago da se danas čuje ezan iz Stenjaka, Marice i drugih naših džemata. Mi imamo dvije odrednice a to je život koji ostavlja trag i smrt koji je svima nama podsjetnik. I zato danas svjedočimo o generaciji koja je ostavila trag. Svako ime šehida koje je danas pročitano razvilo je osjećaj u nama kao da ulazi na ova naša vrata. Budimo najbolji u svim porama života ako želimo uspjeh.

Poslije ašareta i dove počašćene su šehidske porodice i džematlije koji su prisustvovali ovom skupu.

 

Enver ef. Gondžić

(Hrankovic.eu/miz-teslic.ba)

Pročitajte i ovo

FOTO// Takmičenje iz Islamske vjeronauke 2018. godine na Đuliću

U subotu 17, februara 2018. godine u prostorijama Osnovne škole ”Ivo Andrić” na Đuliću organizovano …

Komentariši